Biznis

Svjetska banka spremna BiH dati zajam od 750 miliona dolara

Svjetska banka je spremna da uloži 750 miliona dolara za zajmove BiH radi podrške oporavku od pandemije virusa korona, kao i reformama čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta i zelenija, inkluzivnija ekonomija, saopštila je finansijska institucija.

Svjetska banka spremna BiH dati zajam od 750 miliona dolara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kroz Okvir za državno partnerstvo za 2022-2026. (Country Partnership Framework for 2022-2026), koji su juče odobrili njeni izvršni direktori, Banka će podržati reforme inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru u BiH, održivog pružanja usluga i poboljšanja otpornosti na klimatske promjene.

Pročitajte još

Prema planu, BiH, koja želi da se pridruži EU, imaće pristup novim kreditima od 750 miliona dolara, u zavisnosti od potražnje i napretka u sprovođenju reformi.

– BiH može iskoristiti priliku da krene na bolji put rasta – onaj koji vodi zajedničkom prosperitetu i na kraju razgovoru sa EU – rekao je Kristofer Šeldon, menadžer Banke u BiH.

Svjetska banka je u maju smanjila prognozu rasta za zapadni Balkan na 3,1 sa 4,1 odsto, navodeći rizike od ukrajinskog sukoba.

Prihvati notifikacije