Svijet

Luizijana šokira svijet: Američka država planira da učini krivičnim djelom POSJEDOVANJE PILULA za abortus

Luizijana planira da učini krivičnim djelom posjedovanje pilula za abortus bez recepta, proširujući ograničenja u ovoj saveznoj američkoj državi koja već ima skoro potpunu zabranu prekida neželjene trudnoće.

Lijekovi, tablete
FOTO: PIHABAY

Državni Senat usvojio je juče nacrt zakona sa 29 glasova “za” i sedam glasova “protiv”, dodajući mifepriston i misoprostol na listu kontrolisanih supstanci koja uključuje narkotike koji izazivaju veliku zavisnost, prenio je Blumberg.

Mjeru sada treba da odobri guverner Džef Landri, republikanac koji se protivi pristupu abortusu i očekuje se da ce je on potpisati.

Pročitajte još

Potez Luizijane da kriminalizuje pilule za abortus mogao bi otvoriti vrata drugim državama koje predvode republikanci da učine isto, iako one već ograničavaju pristup ovim pilulama.

U maju, zakonodavno tijelo Luizijane predvođeno republikancima odbacilo je da u slučaju silovanja i incesta omogući pravo na abortus.

Lijek mifepriston je prvi put odobren za upotrebu da bi se olakšao abortus u Francuskoj 1988. godine, a sada je odobren u više od 90 zemalja.

Misoprostol se obično koristi za liječenje čira na želucu. Može se koristiti za samostalan prekid trudnoće, ali se drugačije dozira od uobičajenog režima koji kombinuje misoprostol i mifepriston.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu