Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAGNET ZA TURISTE Novi turistički iskorak u Laktašima

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Za više od 50.000 turista godišnje, većinom iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, koji borave u Laktašima, najprivlačnije su banje, priroda, rijeke, seoski turizam i etno manifestacije.

Status turističkog mjesta kojeg je Laktašima ove godine dodijelilo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, predstavlja snažniji iskorak i potvrdu uspješne razvojne politike u ovoj oblasti.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, izjavila je da su na području Laktaša povećani broj noćenja i dolazaka turista, kao i ukupna ponuda, te da je ova opština zaslužila status turističkog mjesta.

Ona je navela da je s rukovodstvom opštine i Turističke organizacije Laktaši razgovarala o regionalnoj saradnji, povezivanju turističkih organizacija, što bi, kako je naglasila, svima bilo od velike koristi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Poboljšana je ukupna turistička ponuda, što je rezultiralo stalnim povećanjem broja turista, pa je ova opština zaslužila da bude proglašena turističkim mjestom – smatra ministrica Gašić naglasivši da je na području opštine Laktaši “zaista učinjeno mnogo u oblasti turizma te utvrđeni realni planovi razvoja”.

Ova odluka je veoma značajna za našu opštinu, ocijenio je načelnik Laktaša Ranko Karapetrović.

– Nadam se da će nam to omogućiti još veću posjećenost domaćih i inostarnih turista te popuniti smeštajne kapacitete, naročito u Slatini – priželjuje načelnik ove opštine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Karapetrović podsjeća da su poslije Banjaluke, Trebinja i Jahorine, Laktaši četvrto turističko mjesto u Republici Srpskoj i da će se ove godine potruditi da ovaj status što bolje opravdaju, a prednosti koje to nudi maksimalno iskoristiti.

– Laktaši su izuzetak među opštinama i lokalnim zajednicama u Srpskoj, jer posjeduju dvije banje i mnogo drugih turističkih potencijala. Među prioritetima je seoski turizam, kojeg razvijamo različitim programima  – naglasio je Karapetrović, podsjećajući i na povoljnu grografsku poziciju i dobru saobraćajnu infrastrukturu.

Prema njegovim riječima, budući da se na području opštine Laktaši nalazi aerodrom, koji u poslednje vreme bilježi znatno povećanje broja putnika, to bi takođe trebalo da doprinese razvoju turističke ponude.

Svjetlana Baštinac, direktor Turističke organizacije opštine Laktaši, podsjeća da je ova sredina od davnina poznata po banjama, termalnoj vodi i izuzetno razvijenom zdravstvenom turizmu.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Svjetlana Baštinac

– Planirana je i izgradnja sportsko-rekreativnog centra što bi upotpunilo vanpansionsku ponudu opštine, jer nastojimo da tokom cijele godine imamo sadržaje zanimljive turistima – smatra Svjetlana Baštinac.

U Turističkoj organizaciji mnogo očekuju i od izgradnje gradskog parka na Jelića brdu, što će takođe bitno obogatiti turističku ponudu, a domaćem stanovništvu obezbijediti zdraviju sredinu sa više zelenila i prostora za odmor i rekreaciju.

Vinogradi

Na području opštine Laktaši intenzivirana je sadnja vinograda i proizvodnja vina. Zasađeno je 40 hektara vinograda, a 20 domaćinstava uspješno se bavi proizvodnjom vina. Po tome je prije jednog vijeka ovo područje bilo veoma poznato, posebno u periodu naseljavanja Italijana. Staru tradiciju sada nastoje oživjeti i za sada u tome uspijevaju. Zato su utemeljili manifestaciju “Dani vina” u Laktašima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO