Sudbine

MAJKA OBJAVILA SNIMAK UPOZORENJA "Ako vam beba ovako diše, odmah je vodite kod ljekara"

Sezona je gripa, što samo po sebi brine roditelje, a posebno sada kada je grip udružen sa pandemijom korona virusa.

MAJKA OBJAVILA SNIMAK UPOZORENJA "Ako vam beba ovako diše, odmah je vodite kod ljekara"
FOTO: CHARLIE O'BRIEN /FACEBOOK

Blogerka i majka Čarli O’Brajen objavila je nedavno snimak disanja svoje kćerke koji je napravila prošle godine, a koji je vrlo koristan svim roditeljima.

– Naišla sam na ovaj video u svom telefonu i pomislila da će biti korisno da podijelim. Kada je Luna bila stara samo četiri nedjelje, bila je tiha cijelog dana i jedva da je plakala, što je vrlo neobično za nju. Posmatrala sam je dok spava i u jednom trenutku shvatila da nešto nije kako treba. Zadigla sam joj majicu i vidjela da neuobičajeno diše – objasnila je ona uz snimak.

Baby Breathing Problems

Charlie O'Brien shares her story so you’ll know what to do if your baby or child shows similar symptoms! Full video → www.channelmum.com/parenting/baby/baby-health/

Posted by ChannelMum.com on Thursday, November 22, 2018

– Uvlačenje rebara prilikom disanja je znak da bebu treba odmah da vodite kod ljekara! Imala je bronhiolitis i veoma nizak nivo kiseonika. Srećom, nakon što je cijele noći bila prikačena na kiseonik dobro se oporavila – zaključila je majka, a snimak je izazvao veliku pažnju roditelja širom svijeta, dok je jedna medicinska sestra ostavila i komentar da se radi o sjajnom i korisnom primjeru jer je simptome bronhiolitisa teško objasniti, a na ovom snimku se odlično vide.

Bronhiolitis se prevodi kao zapaljenje bronhiola, malih po prečniku, ali veoma velikih po ukupnoj dužini (i površini). Zato je veiki dio pluća (preciznije rečeno disajnih puteva u plućima) u problemu.

Zapaljenje znači da je sluzokoža bronhiola zadebljala, pri tom stvara veliku količinu sekreta, koji dodatno komplikuje situaciju i doprinosi suženju (opstrukciji ili spazmu).

Ova bolest nije rijetka već u prvim mjesecima života, ali može da se javi u toku cijele prve godine, nekada i nešto kasnije. Bebe imaju veoma slab imunitet, pa su virusi veoma opasni kada stignu u disajne organe.

Pored slabog imuniteta, disajni putevi su manjeg promjera nego kod veće djece, a snaga mišića koji učestvuju u disanju (respiratorna muskulatura) kod beba je prilično mala.

Što se simptoma tiče, obično počinje kao obična prehlada – curenje nosa i blago otežano disanje, ali bez značajnijih problema. Vremenom se sekret pojavljuje u sve većoj količini a dijete sve teže diše i sve slabije jede. Jedna od glavnih karakteristika bolesti jeste otežano disanje sa šištanjem. Temperatura je rijetko kad alarmantno visoka, prenosi Žena Blic.