Društvo

MAJKA POSLALA TESTIRANO DIJETE U ŠKOLU Direktorka škole u kojoj se pojavila korona o svim DETALJIMA SLUČAJA

Slučaj učenika trećeg razreda beogradske osnovne škole "Braća Jerković", za kojeg se već prvog dana škole otkrilo da je pozitivan na korona virus, izazvao je veliku buru u javnosti.

MAJKA POSLALA TESTIRANO DIJETE U ŠKOLU Direktorka škole u kojoj se pojavila korona o svim DETALJIMA SLUČAJA
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

O detaljima ovog slučaja govori i direktorka te škole Violeta Marković.

Ona je objasnila šta se sve dešavalo te kako je došlo do toga da dijete pozitivno na korona virus pohađa nastavu sa ostalim učenicima.

– Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 časova, obavijestila nas je da je dijete dobilo pozitivan rezultat testa na kovid 19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedjeljak, 31. avgusta, ali majka o tome ni školu ni učiteljicu nije obavijestila, već je dijete poslala u školu. U svojoj pisanoj izjavi, majka je navela, da je cijela porodica testirana, jer radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi – rekla je direktorka Osnovne škole “Braća Jerković” iz Železnika Violeta Marković za Blic.

Ona dalje navodi da je škola odmah po saznanju preduzela sve neophodne mjere.

Đak bez simpoma, cijela grupa ide u izolaciju

– Nakon što je škola, juče, po završetku nastave, obaviještena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mjere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vrijeme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mjere. Druga grupa učenika istog odjeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili – objašnjava direktorka.

Dodajemo da je propisana mjera u ovakom slučaju da u izolaciju ide samo zaraženi učenik, ne i nastanvici i svi ostali đaci, ali da je ovde to urađeno upravo tako jer, kako je ranije objasnila dr Darija Kisić Tepavčević, epidemoiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, “namjerno su preduzete strožije mjere za nauk svima ostalima”.

Markovićeva dalje ističe da su odmah obavijestili i Gradski zavod za javno zdravlje i Školsku upravu Beograd, ali i Ministarstvo prosvete, piše Blic.

FOTO: G. SRDANOV/RAS SRBIJA
FOTO: G. SRDANOV/RAS SRBIJA

– Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas smo dobili uputstvo da se učenik mora javiti ljekaru u kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne smije nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu ljekara da je zdrav – kaže ona.

Škola odmah dezinfikovana, u školi je, prema njenim riječima, izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa mjerama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mjere zaštite od kovida 19.

– Roditelji svih učenika, kao i svi zaposleni ponovo su obaviješteni i upozoreni da ukoliko postoji sumnja da je virus kovid 19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obavijeste školu, da ne dolaze u školu narednih 14 dana i preduzmu sve propisane mjere – zaključila je direktorka.

Podsjećamo, već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge djece i nesavijesnog ponašanja. Slučaj se desio u Osnovnoj školi “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik.

Kako saznajemo, učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na kovid 19.

Naime, dijete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvijek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu djecu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah obavijestila učiteljicu. Međutim, dijete je već provelo smjenu zajedno s ostalima iz grupe.