Sudbine

MALA MIA DOBILA PRVU BITKU Djevojčica koja zbog problema s kičmom ne može da hoda USPJEŠNO operisana u Turskoj

Mia Žikić (4) iz Paraćina, koja zbog teške devijacije kičme ne može da sjedi i hoda, operisana je na klinici "Adžibadem" u Istanbulu, gdje joj je ugrađena šipka koja će omogućiti ispravljanje kičmenog stuba.

MALA MIA DOBILA PRVU BITKU Djevojčica koja zbog problema s kičmom ne može da hoda USPJEŠNO operisana u Turskoj
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Operacija koju su izveli turski hirurzi je trajala punih devet časova i po riječima djevojčicine majke Milene Žikić, prošla je bez komplikacija.

– Dragi prijatelji, Mijina operacija se završila poslije devet dugih sati! Sve je prošlo u najboljem mogućem redu nije bilo nikakvih komplikacija, doktor je zadovoljan jer je uradio onako kako je i planirao. Nije bilo nikakvih poteškoća, ali s obzirom na to koliko je Mijina kičma bila kriva moraće da radi korekciju za tri ili četiri godine, to sve zavisi od njenog rasta – navela je Milena neposredno poslije operacije.

Nakon operacije koja je trajala devet sati, Mia je dobro, srećna je i nasmijana, kaže njena mama Milena.

Djevojčica je operisana 27. oktobra, a poslije tri dana, po Mileninim riječima, oporavak ide odličnim tokom, tako da su juče čak izlazili malo i napolje.

– Danas treći dan nam je od operacije koja je prošla savršeno, a kao što možete vidjeti na slici, Mia je dobro, srećna je i nasmijana. Juče smo sjedeli u kolicima i bili malo napolju. Oporavak dobro protiče tako da se nadamo za par dana da dođemo kući. Šaljemo vam puno poljubaca iz Istanbula i hvala vam još jednom što ste učestvovali u humanitarnoj akciji i što ste zaslužni za ovaj lijepi osmijeh – poručila je majka djevojčice preko Fejsbuka.

FOTO:
FOTO:

Novac za operaciju koja je koštala 50.000 evra sakupljen je iz brojnih donacija putem fondacije “Budi human”, a polovina sume obezbeđena je za svega 20 dana u akciji “Kilometri za Miju” koju je pokrenuo Vladan Vugdelija iz Paraćina. Milena apeluje na ljude velikog srca da nastave da im pomažu jer će im verovatno ista suma biti potrebna i za naredni korektivni zahvat, kao i za rehabilitacije.

– Naša humanitarna akcija se nastavlja jer će nam kroz neki period opet biti potrebno 50.000 evra. Hvala vam puno što ste nam omogućili da uradimo ovu operaciju za Miino bolje sutra! To naravno ne bi bilo moguće da nismo bili složni i pokazali koliki smo ljudi pre svega a posebno Vladan Vugdelija koji je napravio totalni preokret u prikupljanju novca za Miju! Za Mijin osmijeh pošaljite 608 na 3030 – poručila je Milena.

Kako je Blic pisao, operativni zahvat bio je prvobitno planiran za 19. oktobar, ali je nakon pregleda odložen za 27. oktobar, kako bi se otklonile manje zdravstvene poteškoće koje su uočene. Naime, u sklopu priprema za operaciju Mii je urađen magnet kičme, a na snimku su ljekari vidjeli da ima puno šlajma u plućima, tako da pulmolog i pedijatar nisu dali zeleno svjetlo da se Mia uvede u anesteziju jer može da dođe do gušenja u toku operacije. Djevojčica je dobila sirupe, a kontrola koja je urađena u petak, 23. oktobra, pokazala je da su pluća čista i da nema smetnje da se operacija izvede, pa je operisana 27. oktobra.

Pročitajte još

Četvorogodišnja Mia veći dio svog života provela je u bolnici. Zbog slabosti mišića koja se javila nakon rođenja došlo je do krivljenja kičme (kifoskolioze), pa za razliku od svojih vršnjaka, ova djevojčica ne može ni da sjedi sama, a kamoli da potrči. Klinika za rehabilitaciju u Beogradu, sa nepunih godinu dana života, postala joj je maltene novi dom. Djevojčica je dobila mider kako bi se stabilizovao trup i ispravio kičmeni stub, a sve kako bi mogla da sjedi i da se kreće. Nažalost, nijedan od ovih pokušaja nije bio uspješan, pa je jedina opcija koju su predlagali lekari bila – operacija kičme i ugradnja šipke da bi se kičmeni stub ispravio.

Kako da pomognete Miji

Slanjem SMS poruke: Upišimo 608 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human608 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533494-94

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002852.8

IBAN: RS35160005400002852867

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Prihvati notifikacije