Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MALE INTERVENCIJE Pogledajte na kojim lokacijama su planirane javne česme

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Banjalučani su izabrali kako će izgledati prva javna česma iz projekta „Malih intervencija“, a plan je da u užem centru grada bude izgrađena mreža česama.

Stilizovana česma u obliku lopte pobjedničko je rješenje na javnom konkursu na kojem je glasalo skoro 1.680 građana. Ova česma bi, prema najavama, u parkiću trebala biti postavljena na proljeće iduće godine.

Iz Tima “Malih intervencija u prostoru” preciziraju da u dugogročnom planu imaju postavljanje česama na 14 lokacija, između ostalog kod Narodnog pozorišta RS, na trgu Krajine, u parku “Petar Kočić”, ispred i u tvrđavi Kastel, ispred Muzeja RS, kod dvorane Obilićevo, Pravnog fakulteta, hotela Krajina, te u “kupusištu”. Radovi će se, kako pojašnjavaju, izvoditi u skladu s budžetom.

Cilj projekta malih intervencija je da se oplemene pojedini prostori i uljepša grad, a poseban akcenat stavljen je na građane i njihovo učešće.

Foto S. pašalić/ RAS Srbija

– Osjećamo pozitivne vibracije od građana i struke, jer se zna da je ovaj projekat neinteresan, nema velike količine novca oko koje bi neko galamio. Ovo je jedno polje otvoreno za sve koji žele i smatraju da svojim angažmanom mogu da unaprijede prostor oko sebe i na taj način učine svoj grad boljim. Dragocjeno je što se u toj saradnji između javnosti i Gradske uprave postavlja struka koja filtrira dizajnerska rješenja, tako da ne može baš bilo šta proći. Moraju postojati stručni filteri koji nude rješenja koja su prošla konkurs za selekciju i koja su etablirana kao dobra – naglasila je član tima Diana Stupar.

Kako poručuje, želja im je bila da vide mogu li se stvari u gradu raditi na drugačiji način, da probaju drugi vid redizajniranja prostora koji izlazi iz stadardnih okvira, da nije sve tender, procedure, teško i sporo.

Za sada je organizovano oslikavanje pasaža u Gospodskoj ulici, akcija pospremanja grada, a u izradi je još projekata za ovu godinu.

– Trenutno radimo na „Izradi digitalne interaktivne platforme“, što smo osvojili kao drugu nagradu UNDP-a kao inovativni projekat za saradnju lokalne zajednice i građana. Takođe imamo pilot projekat koji se tiče naprednih sistema biorecenzija pročišćavanja otpadnih voda. Planiramo završiti studiju, odnosno knjigu razvojnih potencijala malih javnih prostora u širem centru grada. To bi zapravo moglo i drugim lokalnim zajednicama da pomogne da izvedu sličan projekat malih  intervencija koji se odnosi na uređenje malih javnih prostora kroz interakciju struke i građana, kroz donacije, radnu akciju, apliciranje projekata, glasanje o rješenjima – pojasnila je ona.

“Njujork stanuje u Banjaluci”

Projekat „Malih intervencija“ ima ukupno 150 lokacija evidentiranih u centru grada i uz obale Vrbasa, od Malte do Kosmosa, između dva tranzita, od mosta Rebrovac do Venecije. Određeni procenat projekata će biti sami prijedlozi građana.

– Interesuju nas murali na određenim lokacijama, parking kod Kastela, kružni tokovi, a tu nas prije svega zanima jedno umjetničko oblikovanje, tako da bi u budućim konkursima fontana bila zabranjena. Smatramo da imamo dovoljno kreativaca koji mogu da iznesu svjetska rješenja, što smo i dokazali oslikavanjem pasaža. Pokazali smo da Njujork stanuje u Banjaluci, dobili smo zaista vrhunsku umjetnost, bez para – naglasila je Diana Stupar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO