Politika

Maljutka pozvao na postrojavanje svih jedinica “Pojedine opštine više izdvajaju za pse lutalice, nego za borce“

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“ iz Bijeljine, poručio je da na početku rješavanja boračke problematike treba uraditi poštenu kategorizaciju boraca, kako bi se iz boračke kategorije eliminisali lažni borci.

Maljutka pozvao na postrojavanje svih jedinica “Pojedine opštine više izdvajaju za pse lutalice, nego za borce“
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovu kategorizaciju je najtransparentnije uraditi tako što će se postrojiti sve jedinice kako bi se otkrilo ko je borac, a ko nije. Dolazimo u situaciju da nam se broj boraca povećava iako veći broj boraca umire – rekao je Cvijetinović na sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj boračko-invalidskoj problematici.

On je rekao da je potrebno izmijeniti Uredbu Vlade RS kada je pitanju borački dodatak za nezaposlene demobilisane borce do 60 godina.

Pročitajte još

– Mi smo stava da svi borci treba da imaju borački dodatak i da on bude u mogućnostima koje odredi Vlada i NSRS. Mi kao udruženje nismo od onih udruženja koje borcima obećavaju kule i gradove. Smatramo da najniži borački dodatak treba biti 100 KM pa na više – rekao je Cvijetinović.

Kada je u pitanju odnos prema lokalnim zajednicama, on je poručio da opštine i gradovi u RS treba da preuzmu veću odgovornost za boračku problematiku.

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

– Do sada je izdvajano oko jedan odsto lokalnih budžeta za te potrebe. Smatramo da su ta sredstva mala. U mnogim lokalnim zajednicama se izdvaja više sredstava za zbrinjavanje pasa lutalica, nego za problematiku boraca. U tom smislu, predlažemo da NSRS usvoji odluku koja će biti obavezujuća za sve lokalne zajednice da iz svog budžeta izdvoje četiri odsto budžeta za boračku populaciju kako bi se kvalitetnije mogla rješavati stambena pitanja, liječenje, obnova kuća, kako bi se mogle pomagati sahrane boraca. Jedan od velikih problema u Bijeljini su skupa grobna mjesta. Veliki su troškovi kada umre jedan borac u porodici – rekao je Cvijetinović.

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da je udruženje ljuto jer su postali predmet političke manipulacije. Cvijetinović tvrdi da ih niko nikada nije poštovao, ni sadašnja vlast, ni opozicija.

– Ako možete šta, pomozite nam. Ako ne možete, nemojte da mi budemo topovsko meso u nekoj političkoj borbi da se samo dođe na vlast – poručio je Cvijetinović.

Inače, on je u javnosti poznatiji kao Pero Maljutka, koji je u Srbiji bio hapšen zbog prevara, jer se predstavljao kao neke od tadašnjih političkih ličnosti u Republici Srpskoj.

Prihvati notifikacije