Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MALOM BORCU TREBA PODRŠKA Tarik (8) stigao iz Turske, propisan mu lijek koji košta 200 evra

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (8) iz Vogošće vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici “Acibadem” boravio sedam dana, tokom kojih su turski ljekari obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Mališan je u Tursku putovao s ocem Harisom i bakom Zinajdom Lier, koja je potvrdila kako je novi pregled dječaka zakazan za šest mjeseci, pišu Nezavisne.

– Obavili smo preglede i ljekari su, kao terapiju, za Tarika propisali novi lijek kojeg trenutno nema ni na turskom tržištu, zbog čega ćemo sačekati izvjesno vrijeme da lijekovi stignu. Radi se o skupim lijekovima i samo jedno pakovanje košta oko 200 evra, a propisali su i poseban režim ishrane, dok je operacija posljednja opcija – rekla je dječakova baka, dodavši kako su dobili preporuku da se konsultuju s još nekoliko svjetskih stručnjaka.

Foto: Pomozimo malom Tariku/Facebook

Podsjećamo da je priča o ovom mališanu potresla domaću javnost kada je prije nepuna dva mjeseca njegova majka Sanda Lier iznenada preminula u 36. godini od posljedica teškog moždanog udara. Tarik je rođen kao zdrava beba, a zdravstveni problemi su počeli s nicanjem prvih zubića, kada je imao sedam mjeseci. Tada je prvi put medicinski zbrinut i konstatovan mu je težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana.

Takođe, dijagnostifikovane su mu i hernije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnostifikovan Dravet sindrom. U humanitarnu akciju za pomoć mališanu uključili su se brojni mediji i veliki broj pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje.

Svi koji i dalje žele da pomognu, novčanu pomoć mogu uplatiti na žiro račun Zinajde Lier, Tarikove bake, otvoren u Šparkase banci: 199-490-60469789-05 ili više informacija o svemu mogu dobiti putem Facebook stranice “Pomozimo malom Tariku”.

Pomoć se prikuplja i putem humanitarnog telefonskog broja 17006, koji je otvorila Pomozi.ba, a preko kojeg se pozivom doniraju dvije marke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO