Sudbine

"Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem" Mia (19) je umirala u mukama, dok su LJEKARI TVRDILI DA IMA "SAMO" VIRUS

Djevojka kojoj su ljekari rekli da boluje od "bezopasnog virusa" preminula je od smrtonosnog meningitisa.

Mia Ginever umrla zbog greške ljekara
FOTO: MIA GENAVER / FACEBOOK

Ljekari joj, tvrde britanski mediji, nisu pripisali ni antibiotike. Mia Ginever preminula je u devetnaestoj godini života na intenzivnoj njezi nakon borbe sa opakom bolešću koja je potrajala nekoliko dana.

Počelo je kao tupa bol, Miji se sušilo i grlo, a sve je brzo preraslo u migrene, bunilo i osip. Kako piše The Sun koji donosi uznemirujuće detalje, prestravljena Mia navodno je molila i svoju majku Mel Ginever da ne dopusti da umre.

Doktori je nekoliko puta vraćali kući

– Miji je oduzeta budućnost, a za ništa nije kriva. Imala je toliko toga za ponuditi svijetu – priča tužna majka.

Kao odlikašica i talentovano umjetnica na Univerzitetu kreativnih umjetnosti u Farnhamu, Mia je, tvrde Britanci, bila puna ljetnjih planova, od stažiranja do putovanja – ipak, planove su poremetile upala grla i glavobolja. Nakon nedjelju dana simptomi su se pogoršali i Mia je otišla u Hitnu pomoć. Ubrzo je poslana kući uz obrazloženje da pati od nebitnog virusa.

Ali Mijino stanje se pogoršavalo, počela je razvijati migrene, a primijetila je i crvene mrlje na tijelu. Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vrijeme vrat joj se ukočio i počela je buncati. Ovi i drugi simptomi trebali su doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu, ispričali su njeni roditelji britanskom tabloidu “The Sun”.

– U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: ‘Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem. Vjerovali smo ljekarima da će donijeti ispravne odluke. Da sam imalo sumnjala da će umrijeti, vrištala bih – rekla je majka.

Dijagnoza otkrivena iz trećeg puta

Konačno, pet sati nakon što je stigla na hitni prijem mladi doktor je otkrio dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, ljekar je tek prolazio obuku za specijalistu. Insistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je da napravi još krvnih pretraga ili joj dati antibiotike.

Umjesto toga, djevojka je dobila lijekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa.

Daljnje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B.

Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpjela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije.

Bolnica priznala grešku

Bolnica je, u međuvremenu, priznala neuspjeh u dijagnostici.

– Gubitak je jednostavno pretežak – izjavio je Fil Genver, Mijin otac, za britanski Sun.

Bolnice moraju poboljšati način na koji se uopšte uči iz grešaka. Porodica se nada da će istraga mrtvozornika istaknuti taj problem. Ovi propusti nisu izolovani događaji – rekla je pravnica Debora Nadel, koja zastupa porodici u istrazi te za kraj dodala:

– Razumijemo da je medicinsko osoblje pod velikim pritiskom, ali potrebno je učiniti više u ovakvim slučajevima – piše britanski The Sun, prenosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu