Društvo

MANJE INVESTICIJA Prodaja stanova sve slabija, cijene kvadrata rastu

Koliko je pandemija korona virusa uticala na tržište nekretnina i pad prometa u ovoj oblasti, pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

MANJE INVESTICIJA  Prodaja stanova sve slabija, cijene kvadrata rastu
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Broj prodanih stanova u četvrtom tromjesečju  prošle godine u odnosu na isti period 2019. manji je za čak 35,3 posto, prenosi Avaz.

Iako promet pada, ipak prosječna cijena prodatih novih stanova raste. Tako je prosječna cijena, prema podacima Agencije, u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila 1.724 KM po kvadratu. U poređenju s četvrtim tromjesečjem u 2019. godini, prosječna cijena prodanih stanova u istom periodu lani viša je za 2,7 posto.

Na ovakvu situaciju utiče i činjenica da je novih investicija sve manje. U prilog tome idu i statistički podaci koji pokazuju da je u četvrtom tromjesečju lani broj završenih stanova iznosio svega 741, što predstavlja nominalni pad za 38,7 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Agenti za prodaju nekretnina kažu da je prisutna neizvjesnost na tržištu. Korekcija cijena nema jer, kako objašnjava Franjo Sivrić, pionir među agentima za prodaju nekretnina, ponuda je smanjena zbog izostanka novih investicija.

– Investitori se sve teže usuđuju graditi u ovom periodu jer je prilična nepoznanica kakva će biti situacija zbog pandemije. Mnogi ljudi su ostali bez posla, primanja su umanjenja i građani se i dalje iseljavaju iz BiH. I ovo što se gradi je zanemarivo. Takođe, primjetna je i nesigurnost čuvanja novca u bankama, pa se sredstva povlače i ulažu u nekretnine – govori nam Sivrić.

Prihvati notifikacije