Gradovi

MANJE NEGO LANI U toku prošle godine u matičnu knjigu rođenih u Brčkom upisane 872 bebe

U Matičnu knjigu rođenih Brčko distrikta u prošloj godini upisane su 872 bebe, što je za 141 manje nego godinu ranije, rekla je novinarima šef Pododjeljenja za matičnu evidenciju Vlade distrikta Jelena Nikić Damjanović.

MANJE NEGO LANI U toku prošle godine u matičnu knjigu rođenih u Brčkom upisane 872 bebe
FOTO: Z. ILIĆ/RAS SRBIJA

Damjanovićeva je navela da je u Matičnu knjigu umrlih upisano 1.228 preminulo lice, što je za 64 upisa više nego 2019. godinu.

Ona je napomenula da se u matične knjige i lica koja su rođena i umrla u inostranstvu, a imaju državljanstvo BiH i neko od entitetskih, kao i prebivalište u Brčkom.

Prošle godine evidentirano je 314 vjenčanja, što je za 139 manje u odnosu na 2019. godinu.

– Za enitetsko državljanstvo obrađeno je 710 zahtjeva, i to 507 za opciju Federacije, a 203 za opciju Republike Srpske. U poređenju sa pokazateljima iz 2019. godine obrađeno je 657 zahtjeva manje – dodala je Damjanovićeva.

Ona je rekla da je prošle godine izvršeno 142.208 ovjera, dok je u elektronskoj bazi potvrđeno 53872 upisa.

– Aktivnosti Pododjeljenja intenzivirane su na potvrđivanju, odnosno verifikaciji podataka u elektronskoj evidenciji prvenstveno matičnih knjiga rođenih i državljana da bi se što veći broj podataka mogao staviti na raspolaganje Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH radi elektronske razmjene podataka, te pri izdavanju ličnih dokumenata – istakla je Damjanovićeva.

Ona je napomenula da se verifikacija upisa iz svih matičnih knjiga vrši za period od 1886. godine do danas.