Gradovi

MANJE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2020. GODINI Stanje bezbjednosti na području PU Trebinje ocjenjeno kao zadovoljavajuće

Broj saobraćajnih nesreća na području Policijske uprave Trebinje u 2020. godini smanjen je za 15 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima za 50 odsto u odnosu na 2019. godinu, pa je stanje bezbjednosti na području ove uprave u prošloj godini ocijenjeno kao zadovoljavajuće, rekao je načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

MANJE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2020. GODINI Stanje bezbjednosti na području PU Trebinje ocjenjeno kao zadovoljavajuće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Laketa je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada uprave u 2020. godini rekao da je godina bila teža za rad zbog epidemije virusa korona, gdje su policijski službenici bili aktivni u sprečavanju širenja ove zarazne bolesti i zaštiti života građana ali i policijskih službenika.

On je naveo da nisu rasvijetljena krivična djela koja se odnose na paljenje motornih vozila u Trebinju, ali da policija preduzima sve aktivnosti na rasvjetljavanju.

– Od polugodišta 2020. godine evidentirana su četiri krivična djela oštećenja i oduzimanja tuđe stvari, a ukupno u godini pet djela. U svim slučajevima, najvjerovatnije se radi o posipanju vozila nekom zapaljivom tečnosti i određena vještačenja se provode pod nadzorom tužioca – rekao je Laketa.

On je dodao da je Policijska uprava Trebinje u 2020. godini evidentirala tri krivična djela ubistvo u pokušaju, gdje su počinioci uhapšeni i predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva.

Laketa je naveo da je riječ o krivičnim djelima ubistva u pokušaju koja su se dogodila 7. marta na području Gacka, 13. maja na području Trebinja i 15. avgusta na području Bileće.

On je istakao da je u 2020. godini u Trebinju evidentirano krivično djelo razbojništva koje je rasvijetljeno i tri lica su privedena u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva.

Kada je riječ o migrantima, Laketa je rekao da su u 2020. godini evidentirali dva krivična djela krijumčarenje ljudi i jedno krivično djelo krađe putničkog automobila koje je počinio migrant na štetu građanina u istočnoj Hercegovini.

– Putnički automobil je istom vraćen, a navedeno lice lišeno slobode i predato u nadležnost tužiocu na dalje postupanje – rekao je Laketa.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Petar Kozjak rekao je da su u protekloj godini evidentirana 434 narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 682 prekršaja, što je više za 343 prekršaja u odnosu na 2019. godinu.

– Zbog narušavanja javnog reda i mira 86 lica je lišeno slobode što je više za 27 lica u odnosu na prethodnu godinu – rekao je Kozjak.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Kozjak je dodao da su u 2020. godini evidentirane 354 saobraćajne nezgode, što je manje za 65 ili 15,5 odsto u odnosu na 2019. godinu, a smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima za 50 odsto.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Trebinje Velibor Vukoje rekao je da je u 2020. godini ova uprava evidentirala 314 krivičnih djela što je manje u odnosu na 2019. godinu.

– Rasvijetljeno je 55 krivičnih djela, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti za 2020. godinu je 88 procenata – rekao je Vukoje.

On je dodao da je u 2020. godini došlo do smanjenja broja krivičnih djela osim kada je riječ o zloupotrebi opojnih droga gdje je bilo više krivičnih djela u odnosu na 2019. godini, ali je manji broj prekršaja iz ove oblasti.

– To je pokazatelj da je manji broj opojnih droga dostupan na ulici – rekao je Vukoje.