Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAP za Dodika

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Odluka NATO da aktivira Akcioni plan za članstvo BiH nije mogla da dođe u gorem političkom trenutku.

Kada je polovina zemlje za vojnu neutralnost, kada se vode bitke oko (zlo)upotrebe Oružanih snaga u političke svrhe i kada je novo Predsjedništvo zapelo već nakon tri dana na zastavi i obezbjeđenju – najmanje nam je potrebna još jedna tema oko koje nema dogovora.

Budući da su Bošnjaci i Hrvati odavno za NATO, jasno je da su ministri iz Brisela vruć krompir bacili u ruke Milorada Dodika, stavljajući pred njega još jedan test čiji ishod će im dati odgovor na pitanje: da li je Dodik njihov ili ruski čovjek.

NATO će, naravno, ignorisati činjenicu da je Srpska za vojnu neutralnost jer je bombardovana od strane tog saveza, koji je kasnije prvi podržao otimanje vojne imovine u korist BiH.

Šta je NATO mogao da očekuje osim da takvom svojom politikom gurne Srbe i Srpsku u zagrljaj Rusije. Ali, to im nije bilo sporno sve dok Moskva nije postala jak igrač u BiH i dok, preko saveza s Erdoganom, nije omekšala čak i Bošnjake.

Aktiviranjem MAP, NATO, zajedno sa EU, pokušava da se vrati na staze stare slave u BiH kada je čak i Narodna skupština RS bila za ulazak u taj vojni savez. Međutim, vremena su se promijenila u BiH i u svijetu, pa novim pokušajem da privuče BiH k sebi NATO može da izazove samo još dublju političku krizu u BiH za koju će biti okrivljen isključivo Dodik.

Osim ako ponovo ne okrene ploču.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO