Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NATO i mi

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Po principu „nisam ja, ti si“, prepucavanja Milorada Dodika i Mladena Ivanića oko toga ko je Republiku Srpsku približio NATO putu traju već previše dugo, s obzirom da niko ništa novo nema da kaže. Ako Ivanić, kako Dodik kaže, i jeste obećavao da će riješiti problem opiranja Republike Srpkse i povesti je u NATO, to ne mijenja činjenicu da je SNSD prije desetak godina Srpsku poveo na taj put.

Imajuću to i vidu, Dodik optužujući Ivanića da je izdao Republiku Srpsku, optužuje i Radmanovća i sve iz SNSD koji su potpisivali i odobravali MAP. Ili Nikolu Špirića koji je 2010. godine u Biselu ocijenio „da će članstvo BiH  u Akcionom planu NATO ojačati unutrašnju koheziju BiH i njenu stabilnost, ali i njen položaj u regionu“.

Bilo bi dobro da je prepucavanje oko potpisa jedini problem od kojih se građani neće najesti hljeba, a koji političare brine. Dok se Ivanić i Dodik prepucavaju oko puta u NATO, Dragan Čović i Bakir Izetbegovć svađaju se i mire oko trećeg entiteta. Tenzije i problemi koje stvaraju jedni sa drugima građanima neće donijeti ništa dobro.

Pametni ljudi kažu da problema ima onoliko koliko se o njima priča, te da mudro državno rukovodstvo široj javnosti ne priča o svim problemima i ne širi tenzije. Koliko su naši mudri prosudite sami.

Bilo kako bilo, izgleda da brod tone, a građani mu sisaju vesla, jer  nisu vidjeli ni slovo od obećanog referenduma o članstu u NATO, a pitanje je koliko bi građansko NE uopšte značlilo, jer su funkcije i fotelje uslovljene MAP-om ipak bitnije.

Poznavajući domaće političare sutra bi, da sačuvaju fotelje, aktivirali plan za ulazak u Al-Kaidu i onda građanima rekli da je to za njihovo dobro. Opozicija bi tada bila izdajnik što ne podržava, a nakon nekoliko godna izdajnik što je podržala.

Vrijeme će pokazati da li je Izetbegović i od Dodika sada, i od Ivanića ranije, dobio šta je želio, a onaj ko je izdao volju naroda vjerovatno nikome neće odgovarati, jer je to sve „za naše dobro“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO