Politika

Mašović u Splitu: Oružane snage BiH podržavaju regionalnu saradnju

Oružane snage BiH daju punu podršku regionalnoj saradnji, sve s ciljem zajedničke borbe protiv kompleksnih prijetnji, te ukupnom poboljšanju bezbjednosne situacije u regiji, Evropi, ali i globalno, izjavio je danas u Splitu načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Senad Mašović.

Mašović u Splitu: Oružane snage BiH podržavaju regionalnu saradnju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mašović je u obraćanju na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5) ukazao na izuzetan značaj ove inicijative za BiH i njene oružane snage, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

On je naglasio da su bezbjednosni izazovi današnjice savremena prijetnja globalnog, a ne lokalnog karaktera, te da ne priznaju ni vrijeme ni udaljenost na kojem će se ispoljiti u najgorem izdanju i ugroziti bezbjednost, što može biti pogubno i za ekonomiju zemlje koja je pogođena.

Tokom boravka na ovoj konferenciji o aspektima vojne saradnje delegacija oružanih snaga razgovarala je sa zamjenikom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu generalom Majklom Hauvardom, komandantom Nacionalne Garde Marilenda, kao i delegacijom Oružanih snaga Hrvatske.

Predstavnici američke vojske iskazali su punu podršku Oružanim snagama BiH, uz izraženu spremnost za proširenjem saradnje kroz dodatne oblike zajedničkih aktivnosti.

Osim ove konferencije, u formatu načelnika štabova održana je i konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja članica na kojima je kao predstavnik BiH učestvovao glavni narednik Mario Bagarić.

U delegaciji Oružanih snaga BiH bili su i pukovnik Asmir Sarajlić, te majori Edin Ahmetović i Dragan Raljić.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbjednosno-odbrambena inicijativa koju su 2003. oformili Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD s ciljem pružanja podrške članicama u pridruživanju evroatlantskim integracijama.

Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora i BiH, dok Srbija, Slovenija i samoproglašeno Kosovo na sastancima učestvuju u statusu posmatrača.

Prihvati notifikacije