Društvo

MATEMATIČARI DALI SVOJ SUD Ovo je TAČAN DATUM kada će biti KRAJ DRUGOG TALASA korone (FOTO)

Sa budnom pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od korona virusa, onih na bolničkom liječenju, pacijenata na respiratorima.

MATEMATIČARI DALI SVOJ SUD Ovo je TAČAN DATUM kada će biti KRAJ DRUGOG TALASA korone (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sve u nadi da će se brojke što prije smanjiti, a svakodnevni život normalizovati.

U isto vrijeme pomno se prati svaka riječ domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa… pa čak i inženjera.

SRBIJA – Covid-19 -7 avgust – II talas (CECA)"Kovid je svuda oko nasi ceka pravi cas…"

Posted by Petar Kocovic on Friday, August 7, 2020

Profesor Petar Kočović, naime, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svijetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas kovida-19 po zemljama.

A posljednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili ako više volite drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da usljedi za mjesec dana – oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće pošto su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar, piše Blic.

– Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomijera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije Kočović.

Po najnovijim proračunima, drugi talas u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Sjevernoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj posljednjeg novembarskog dana.