Politika

Mazalica: Zrela situacija da bude izmjenjen Poslovnik o radu parlamenta jer su zloupotrebe veoma česte

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je danas da je odavno zrela situacija da bude izmjenjen Poslovnik o radu parlamenta jer su zloupotrebe poslanika veoma česte, a kao najbolji model za to naveo je Evropski parlament.

Mazalica: Zrela situacija da bude izmjenjen Poslovnik o radu parlamenta jer su zloupotrebe veoma česte
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Građani vrlo negativno gledaju na stalna prepucavanja u Narodnoj skupštini, neograničene replike i mogućnost da svako svakome može da govori bilo šta. Raspravlja se mimo dnevnog reda i građani nakon toga često na društvenim mrežama navode da, kada vide takve sjednice Narodne skupštine, požele da odu iz ove zemlje. Ako želimo da vratimo povjerenje u demokratske institucije kao što je Narodna skupština bilo bi dobro da građani mogu da vide raspravu o zakonima i tačkama dnevnog reda koje ih interesuju – rekao je Mazalica.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci istakao da je potrebno donijeti Poslovnik o radu Narodne skupštine po ugledu na Evropski parlament.

– Ta praksa je otprilike jednaka onome što predlaže i (Milorad) Dodik. Naš rad je najvažniji za građane i trebalo bi im omogućiti da znaju kada je rasprava o nekoj tački dnevnog reda. Za svaku tačku dnevnog reda treba da bude ograničeno vrijeme za diskusiju koje bi bilo podijeljeno na poslaničke klubove proporcionalno njihovoj snazi. To sam vidio u Evropskom parlamentu i to funkcioniše savršeno – istakao je Mazalica.

On je istakao da sada niko nema predstavu koliko neka rasprava može da traje u Narodnoj skupštini.

– Ona može da traje deset minuta, pet sati ili dva dana u zavisnosti od toga koliko će poslanici neograničeno koristiti zahtjev za povredu Poslovnika da bi došli do replike – rekao je Mazalica.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik je rekao da će na prvom septembarskom zasjedanju Narodne skupštine zatražiti promjene Poslovnika, koje će onemogućiti degradaciju te institucije i prepucavanja kao na posljednjoj, posebnoj sjednici.

Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske izmijenjen je posljednji put prije dvije godine i njime je predviđeno deset minuta diskusije, dvije replike i jedan krivi navod.

Poslanici imaju pravo i da se pozovu na povredu Poslovnika što se često pretvara u nastavak diskusije, replika i prepucavanja.

U Srbiji se vrijeme za diskusiju raspoređuje na poslaničke grupe srazmjerno broju poslanika, a slično je i u Hrvatskoj gdje poslanici, u zavisnosti koliko njihova stranka ima poslanika u Saboru mogu da govore od pet do 15 minuta.