Svijet

MEDICINSKE SESTRE OGORČENE Peticija protiv prebacivanja zdravstvenih radnika u druge bolnice

Više od 20.000 medicinskih sestara u Mađarskoj potpisalo je peticiju protiv zakona koji omogućava da zdravstveni radnici u državnom sektoru budu prebačeni u drugu bolnicu na period do dvije godine.

MEDICINSKE SESTRE OGORČENE Peticija protiv prebacivanja zdravstvenih radnika u druge bolnice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mađarska se poput ostalih istočnoevropskih država bori sa nedostatkom medicinskog osoblja tokom pandemije virusa korona, nakon ponovnog rasta broja oboljelih.

Veliki broj ljekara i medicinskih sestara otišao je u inostranstvo zbog većih plata.

Zakon, koji je prošle sedmice usvojio mađarski parlament, obavezuje radnike zdravstvenih službi da biraju između rada u državnom ili privatnom sektoru.

Oni koji su u državnom sistemu mogu da budu prebačeni u drugu zdravstvenu ustanovu na period do dvije godine, dok je ranije bilo maksimalno 44 dana.

Gergeli Guljaš, šef kancelarije mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je da je Zakon bio neophodan zbog pandemije i drugih vanrednih medicinskih situacija, te da neće biti upotrebljen tokom “mirnog perioda”.

Zakonom se predviđa veća zarada za ljekare, ali ne i za medicinske sestre čije su plate postepeno povećavane od 2019. godine na osnovu ranijeg dekreta.

Potpisivanje peticije prošle sedmice pokrenula je Komora mađarskih profesionalnih radnika u zdravstvenoj njezi.

Prema rezultatima istraživanja među članovima Komore više od 31 odsto je navelo da postoji mogućnost da ne potpišu novi ugovor na osnovu usvojenog Zakona.

– Više od 95 odsto medicinskih sestara su žene. Imaju porodice, veliki broj su i samohrane majke. Dugotrajno putovanje na posao ometa njihov porodični život zbog čega će veliki broj njih napustiti profesiju – naglasio je predsjedavajući Komiteta Zoltan Balog. Peticijom se traži i rast plate proporcionalno rastu primanja ljekara.