Politika

Među njima i pedofil: Predsjednik Srpske odbio sva 3 zahtjeva za pomilovanje

Predsjednik Republike Srpske prethodne godine nije pomilovao nijednu osuđenu osobu, a dobio je tri zahtjeva za pomilovanje.

palata predsjednika rs
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Predsjedniku RS su prošle godine dostavljena tri izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenika sa sljedećom strukturom krivičnih djela: obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina, primanje mita, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i teška tjelesna povreda, kažu u Kabinetu predsjednika RS.

Ovo se navodi u Informaciji o odlukama o pomilovanju koja je pripremljena za predstojeću sjednicu Narodne skupštine RS.

U njoj se ne navodi koji su to osuđenici tražili pomilovanje, na koliko su osuđeni za počinjena krivična djela, kao ni koliko su odslužili.

Pročitajte još

Takođe se ne navodi kojem predsjedniku Srpske su dostavljene molbe za pomilovanje. Naime, predsjednik RS je bila Željka Cvijanović do polovine novembra prošle godine, kada je tu dužnost, poslije opštih izbora, preuzeo Milorad Dodik.

Ustavom Republike Srpske, Zakona o pomilovanju i Krivičnim zakonikom RS regulisano je da predsjednik Republike može osuđenicima dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS i za pravne posljedice osude.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije