Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MEĐUNARODNE SUDIJE POMAŽU” Neslon poručuje da POSLJEDICE KRIZE mogu biti i NOVE SANKCIJE

Politika
Autor:

Foto: Ambasada SAD u BiH/RAS Srbija

Razgovarali smo o potrebama za reformama, ali još važnije, kako pristupiti reformama. Bilo je važno da ja prenesem stav Sjedinjenih Američkih Država da se mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine,  rekao je u intervjuu za BHT1 ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson o razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Mora se poštovati Dejtonski mirovni sporazum i mir, a ultimatum i blokade nisu dobar način da zemlja napreduje – rekao je ambasador Nelson.

Ambasador SAD je dodao kako je sinoć s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o potencijalnim posljedicama aktivnosti koje bi podrivale dejtonski mir.

– Te posljedice vidimo u ekonomskoj oblasti i u sve većem odlasku mladih porodica iz Bosne i Hercegovine. Te bi se posljedice, takođe, ogledale u novim sankcijama. Jer, u Vašingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti, koje jasno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina taj sporazum je tu i treba se, iznad svega, poštovati – rekao je ambasador Nelson za BHT 1.

Ambasador nije direktno odgovorio na pitanje da li je BiH ugrožena posljednjom političkom krizom, ali je naveo da je jedna i jedinstvena BiH strateški interes SAD. Samo takvu državu podržavaju u Vašingtonu.

– Dejtonski ustav bio je čvrsta početna tačka za BiH prije 25 godina. To nije završen ustav i bilo je potrebnih modifikacija. I dalje će biti potrebne modifikacije kako BiH bude slijedila svoje ambicije, a to je da se integriše u evroatlantsku zajednicu zemalja – smatra Erik Nelson, prenosi Avaz.

Ambasador kaže da postoje načini za rješavanje različitih stavova. Prije svega, smatra, rješenja treba tražiti u Parlamentu.

– Ne treba ih tražiti kroz prijetnje nekog entiteta ili političkog lidera, ultimatume ili opstrukcije. Ovo su, dakle, veoma važne promjene o kojima treba razgovarati i koje treba provesti na način na koji će svi lideri to podržati. Za to je potreban kompromis koji će se zasnivati na konsenzusu – smatra Nelson.

Nelson je istakao da je Ustavni sud ključni stub državnih institucija te da on u svakoj demokratiji tumači ono što Ustav kaže i taj sud mora funkcionisati slobodno od bilo kakvog političkog uticaja.

– Međunarodne sudije pomažu, u Dejtonu su dodati izvornom ustavu, da osiguraju da se daju garancije da će Ustavni sud biti objektivan – rekao je, između ostalog, za intervju “Jedan” ambasador SAD u našoj zemlji Erik Nelson.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO