Društvo

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE “Nema komunikacije između institucija i vlasti”

BiH ima zaokružen strateški okvir borbe protiv korupcije, dok je u suštini evidentno nepostojanje jasnih kanala komunikacije i saradnje između različitih nivoa vlasti i institucija koje se bave ovom problematikom, izjavio je direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE “Nema komunikacije između institucija i vlasti”
FOTO: SHUTTERSTOCK

Šabotić je, pred početak godišnje konferencije povodom 9. decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, rekao novinarima da su iskustva u sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. godine pokazala da je za uspjeh potrebno, prije svega, usklađivanje antikorupcijskih politika na svim nivoima vlasti u BiH.

Nedostatak političke i druge volje, neispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, kompleksnost političkog sistema i nedostatak sistematičnosti i koordinacije u zemlji, uveliko otežavaju borbu protiv korupcije – naglasio je Šabotić i dodao da je u novoj Strategiji posebno naglašena potreba za boljom koordinacijom svih nivoa vlasti za efikasno suzbijanje korupcije.

Prema njegovim riječima, u novoj Strategiji posebno je naglašeno da tijela za prevenciju korupcije, njih 14, na svim nivoima vlasti moraju biti stalne, nezavisne institucije sa jasnim i ambicioznim mandatom i odgovarajućim resursima.

– Poražavajuće je da svi nivoi vlasti u BiH pokazuju znakove političke zarobljenosti, što direktno utiče na svakodnevni život građana, posebno u oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, javnih nabavki – istakao je Šabotić i dodao da je za aktivno unapređenje integriteta i borbu protiv korupcije potrebna čvrsta politička opredijeljenost.

Foto: Srna
Foto: Srna

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino istakao je da je EU u ovoj godini u projekte borbe protv korupcije u BiH uložila 3,5 miliona evra.

– Efikasno funkcionisanje i koordinacija tijela za borbu protiv korupcije predstavlja jedan od apsolutnih prioriteta – rekao je Sino i dodao da je najvažnije da se podigne svijest o važnosti borbe protiv korupcije u institucijama, ali i cijelom društvu.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je da je došao da podrži tužioce koji rade na slučajevima korupcije i reformama da bi se zaštitili zviždači.

– Da bi se spriječile prevare, potrebna je transparentnost – rekao je Nelson koji je pozvao građane BiH da se pridruže zahtjevu za više odgovornosti za trošenje novca u zemlji, kao i parlament i Savjet ministara da rade na reformi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek istakla je važnost borbe protiv korupcije koja slabi ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava u BiH.

– Međunarodna zajednica ne može biti ta koja će riješiti problem korupcije u BiH, ali može pomoći – poručila je Kavalekova.

Prema njenim riječima, borba protiv korupcije može biti izuzetno uspješna i zbog toga Misija OEBS pruža podršku svim nivoima vlasti u BiH u smislu unapređenja i transparentnosti rada na izradi zakonskog okvira za tu borbu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Britanski ambasador u BiH Metju Fild rekao je da više od 80 odsto stanovništva BiH smatra da su zdravstvo, obrazovanje, policija, pravosuđe podložni korupciji, što je neprihvatljivo.

– U borbi protiv korupcije potrebno je potpuno poštovanje zakona, prava drugih i očuvanje ličnog integriteta – rekao je Fild.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, uz tehničku podršku IPAK projekta EU i finansijsku pomoć Delegacije EU, organizovala je današnju konferenciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.