Društvo

Međunarodni naučni skup o prostornom planiranju u Trebinju

U Trebinju se održava trodnevni naučni skup „Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja, geneze i prerspektiva razvoja“ koji je okupio više od 200 naučnih radnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije.

Međunarodni naučni skup o prostornom planiranju u Trebinju
FOTO: SRNA

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da ovakvo okupljanje, pored nesumnjivog stručnog značaja, afirmiše Trebinje i kao grad kongresnog turizma.

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu Dejan Filipović istakao je da je ovaj naučni skup  pravi način da kroz referate i konstruktivnu diskusiju, na jednom mjestu akademska zajednica i lokalni i republički organi uprave razmjene iskustva, koji su to problemu u planiranju, korišćenju i zaštiti prostora.

U Trebinju se održava i naučni skup “Memento, Jevto Dedijer” posvećen istaknutom naučnom radniku, učeniku i saradniku Jovana Cvijića i prvom profesoru beogradskog univerziteta iz  BiH.

U programu naučnih susreta su i dvije izložbe, dokumentarna izložba originalnih spisa i fotografija „Jevto Dedijer i Hercegovina“ i  stručna „Planerska umrežavanja“, koja će predstaviti oko 60 urbanističkih i prostornih planova iz zemalja okruženja.

Najavljeno je i potpisivanje  memoranduma o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Trebinja i Geografskog fakulteta u Beogradu.

Na predavanju o Jeftu Dedijeru, Milovan Pecelj sa Geografskog fakulteta u Beogradu je najavio da će svih hercegovačkim opštinama biti poslan zahtjev da jedna ulica nosi Dedijerovo ime, a u Trebinju će biti podignuta bista i postavljen sunčani sat.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije