Politika

Medvedev: Rusija spremna da Srbiji pruži pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev: Rusija spremna da Srbiji pruži pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta
FOTO: ZORAN ŽESTIĆ/TANJUG

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rješavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbjedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama – rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotsavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne osjeća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Rusija će, kaže, cijeniti to što se Srbija, uprkos svom opredjeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilna, uspješna ekonomsku saradnji razvoj i odgovornog komšiju.

Podsjetio je da je obim robne razmjene između Rusije i EU prije sankcija bio 407 miliajrdi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumijevanje.

U tom konetsku ocijenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primjer.

– Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vjera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jest etako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, takoje bilo u 19. vijeku, poslije potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvjedočim i ja jer je tako bilo i prije deset godina kada sam govorio za ovom govornicom – rekao je on.

Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumijevanja i povjerenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmjena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 miliajrdi, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija cijeni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svjesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima kolji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

– Takvo gubljenje sjećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo poslije rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promijeni svijet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostarna rješenja da opravdaju bilo koje djelatnosti – rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u cijelom svijetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posljedice delovanja koje se vrše u protivrječju i zobilazeći međunarodno pravo, podsjetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Prihvati notifikacije