Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„Medvjedić Timotej“ na sceni Dječijeg pozorišta RS: Priča o prijateljstvu i potraga za toplinom

Kultura
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Premijera lutkarske predstave za djecu „Medvjedić Timotej“, u režiji poljskog reditelja Jaroslava Antonjuka, biće održana danas u 18 časova u Dječijem pozorištu RS.

Rađena je po tekstu Jana Vilkovskog, a uloge tumače Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Saša Terzić.

Ljiljana Labović Marinković, direktor Dječijeg pozorišta RS, ističe da je ova kulturna institucija veoma ponosna na predstavu „Medvjedić Timotej“.

– Privilegija svih nas koji radimo ovaj posao je da smo pokatkad u prilici da budemo i drugačiji dio društvene zajednice u kontekstu odgovora na ono što se u našem društvu događa, čemu smo svi svjedoci, a na šta je važno da i DP RS svojim prisustvom da snagu i značaj. Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu je učinio mnogo u posljednjih godinu dana, pa smo i mi, tim povodom, željeli da budemo zajedno i da „Medvjedić Timotej“ bude ono sa čime ćemo vezivati dobru energiju, energiju zajedništva i povjerenja koje imamo jedni prema drugima i kroz formu uzajamnog darivanja – rekla je Labović Marinković.

Jaroslavu Antonjuku, poljskom reditelju, teatrologu i dramaturgu, „Medvjedić Timotej“ je četvrta predstava koju je režirao u DP RS.

– Za mene je velika sreća i čast, i veoma sam zahvalan što sam ponovo dobio priliku da radim u DP RS, koji je zaista vrhunski teatar na prostoru cijelog Balkana. Znam predstave ovog pozorišta i glumce, kao i brojna priznanja koja su osvojili. Kako Rusija ima Sergeja Obrazova, tako i Poljska ima Jana Vilkovskog. Za nas i poljski lutkarski teatar on je bio vrhunski autor i čovjek; bio je veliki umjetnik, ikona lutkarskog pozorišta i tvorac je avangarde u poljskom teatru. Komad „Medvjedić Timotej“ je na repertoaru svih poljskih teatara. Vilkovski je napisao puno priča za djecu, ali ova mi je najbolja, jer priča o medvjedu je zapravo priča o malom čovjeku, koji je sam. On traži prijateljstva, ljubav, sreću. To je humana priča, koja šalje univerzalnu poruku, koja poručuje da čovjek ne može da bude sam. Predstava je rađena u formi teatra u teatru. Ta forma je interesantna za mene, a vjerujem i za glumce. Mislim da će ovo biti repertoarska predstava, ali i festivalska, jer je u njoj predstavljena drugačija estetika teatra. Volio bih da je gledaju i djeca i roditelji i da o njoj kasnije pričaju i kod kuće – naveo je Antonjuk.

Đorđe Janković, koji tumači lik medvjedića Timoteja, ističe da je on svaki dječak uzrasta od četiri do sedam godina, i da se jasno vidi „ta povezanost“.

– On je radoznao, usamljen, traži prijatelja. Ovakvu vrstu predstave DP RS njeguje već 20 godina i nadam se da će se taj trend nastaviti. Od četiri predstave, koje je režirao Antonjuk, glumio sam u tri – rekao je Janković.

Saša Terzić, tumači lik tate medvjedića Timoteja.

– Divno je što smo dio jednog ovakvog projekta za djecu. Predstavu smo radili 18 dana. Imali smo veoma naporne probe, ali kao i na svakom drugom igranju, daćemo svoj maksimum – poručio je Terzić.

Aleksandar Blanić, glumi Lisa lopovčića. I njemu je ovo treća predstava u Antonjukovoj režiji.

– Svaki put je bilo interesantno i drugačije. Predstava ima upečatljiv vizuelni dio koji je očaravajući i stvara bajkovitu atmosferu. Lutke su zanimljive, tople i djeci će biti primamljive. Priča vuče pažnju i do kraja je neizvjesna. Imali smo test sa dvadesetak klinaca i bilo je dobro – naveo je Blanić.

Bojana Raljić iz kompanije „Bojprom“ zaslužna je za plišane medvjediće koji će biti dodjeljeni djeci koja preko pomenutog Fonda odlaze na liječenje. Uz igračku, mališani će dobiti po crtež sa porukom podrške koju im šalju djeca iz Kulturnog centra „UDAS“, ali i poruke ohrabrenja sa potpisom cijelog glumačkog ansambla DP RS.

Neizmjerna hrabrost mališana

Jasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zahvalila se DP RS na mogućnosti i spremnosti da pokloni predstavu „Medvjedić Timotej“ djeci koja se liječe u inostranstvu.

– Ovo je prava predstava – poklon za mališane koji su neizmjerno hrabri i bore se lavovski. Plišini medvjedići su istovremeno simbol medvjedića Timoteja, ali i naše ljubavi i želje da se djeca što prije oporave. Nadam se da će uskoro djeca koja su se oporavila biti dio publike i da će pogledati predstavu – rekla je Vučković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO