Svijet

MEGA ZATVOR Ovaj prostor izgrađen je za 2 najveće svjetske bande

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele nedavno je objavio profesionalne snimke novog mega zatvora kapaciteta 40.000 ljudi, izgrađenog za članove bandi.

Čovjek sa lisicama na rukama u zatvorskoj ćeliji
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, izgleda da nije sve kao što na tim snimcima izgleda.

Prošle godine je predsjednik Bukele proglasio izvanrednu situaciju i hitan zakon za borbu protiv bandi, što je dovelo do velikog broja hapšenja. Do kraja 2022. gotovo dva odsto populacije bilo je uhapšeno. Hitan zakon dozvoljava policiji uhapsiti čak i samo pod sumnjom da je neko član bande.

Organizacije aktivista za ljudska prava tvrde da je i do 80 zatvorenika umrlo otkad je zakon usvojen. Ipak, to nije spriječilo vladu da ga produži 11 puta.

Pročitajte još

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je neke članove njegove vlade za pregovore s istim bandama za koje tvrdi da ih žele slomiti.

Savezni tužitelji Nju Jorka tvrde da je sklopljen pakt s bandama. U zamjenu za bolje uslove, bande će smanjiti stope ubistava, da bi djelovalo kao da njegov pristup djeluje.

Vlada predstavlja svoju politiku kao uspjeh i hvali se brojkama koje pokazuju da su ubistva u padu, dok Bukeleova popularnost raste, prenosi N1.

Bukele kaže da će tražiti izbore 2024. godine, nakon promjene ustava kojim je to dozvoljeno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije