Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MEKTIĆ JE OGLEDALO APSURDA” Analitičari o ministrovom izlasku na proteste i VOKABULARU

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Otkako je zasjeo na funkciju ministra bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, ne prestaje da zasmijava, ali i šokira javnost svojim javnim istupima, stavovima i postupcima.

Buru u javnosti izazvao je ponovo ovih dana kada je javno pozvao građane BiH da dođu danas pred Visoki sudski i tužilački savjet i pridruže se protestima kao odgovor na korupcijske afere koje potresaju pravosuđe u BiH. Povod za ovaj Mektićev poziv jeste nedavna afera u čijem središtu se našao predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

I ovo nije prvi Mektićev istup, koji će ostati upamćen u javnosti po svojim čestim pozivima na rušenje vlasti, iako se i sam već godinama nalazi u vlasti kao ministar bezbjednosti BiH.

Osim, po čestim pozivima na rušenje vlasti za koju tvrdi da je korumpirana, Mektić ne prestaje ni da šokira svojim vokabularom koji je uglavnom popraćen psovkama i vulgarnim izrazima. To je posebno vidljivo na društvenoj mreži Tviter gdje je Mektić nedavno otvorio nalog.

– Sviraj ku.. – česta je rečenica koju njegovi pratioci imaju prilike da pročitaju na njegovom profilu na Tviteru.

I dok su nekima Mektićevi postupci simpatični, više je, međutim, onih koji smatraju da takav vokabular uopšte ne prilič jednom javnom funkcioneru, niti takvo ponašanje.

Da li je primjereno da jedan ministar bezbjednosti poziva građane na proteste ili rušenje vlasti, čiji je dio – tema je oko koje se često lome koplja.

Za bivšeg ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića, Mektićevi postupci i imaju i nemaju opravdanje. On ističe da nije praksa u svijetu da onaj ko štiti bezbjednost poziva na proteste, ali da s druge strane smatra da oni koji trebaju uspostaviti red u ovoj zemlji i vladavinu prava ne rade dobro svoj posao.

– Vjerujem da su pravosudne institucije u našoj zemlji najveći uzrok lošeg stanja u kojem živimo. Ako ministar misli da će protestima popraviti to stanje, onda ga u neku ruku možemo opravdati. Mislim da je Mektić imao želju da popravi stanje u BiH kada je u pitanju korupcija i kriminal, ali da je imao barijeru u pravosudnim institucijama – tvrdi Ahmetović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

On ističe da Mektić jeste dio vlasti, ali da kao ministar bezbjednosti nije mogao nešto posebno da popravi u društvu jer je ta funkcija više protokolarna. Komentarišući navode kako je Mektić mogao dati ostavku, ako je smatrao da je vlast korumpirana, Ahmetović ističe da time ne bi ništa postigao.

– Ministar bezbjednosti u percepciji građana naše zemlje ima veliku moć, ali je ona ustvari svedena na ništa. Bez obzira ko da sjedi u toj fotelji, ništa ne može promijeniti – tvrdi Ahmetović. On ističe da će takvo stanje ostati sve dok se ne promijeni uloga ministarstva u cjelokupnom sistemu bezbjednosti u BiH.

Ahmetović pojašnjava da ministar bezbjednosti nema nikakvu moć nad policijom, te je samim tim sveden na “figuru”, kojoj je jedino preostalo da govori o onome što je negativno u društvu.

– Kada čujem pojedine političare koji brane pravosuđe, a znam za njihovu umiješanost u korupciju i kriminal i znam da su ih odbranili, ne advokati i činjenice, već “potkivanja” raznih sudija i tužilaca, onda razumijem reakciju Mektića. On zna koliko posla je uradila policija, koliko se potroši novca da bi se jedan predmet istražio, i onda dođete do tužioca i sudija koje neko “potkuje” i sav trud propadne – poručuje Ahmetović.

Za razliku od Ahmetovića, profesor javnog mnjenja Banjaluka College-a Mladen Mirosavljević, ističe da nema opravdanja za Mektićev vokabular jer je riječ o osobi koja obnaša javnu funkciju.

– Slušajući (i u posljednje vrijeme čitajući) Mektića stiče se utisak da je malo više odsustvovao sa časova maternjeg jezika i, da to nikada kasnije, nije nadoknadio. To, doduše, nikome u BiH, nije ni najmanje važno, jer je, politička kultura i kultura dijaloga, posljednja stvar bitna za odnos prema nekom političaru i njegovo imenovanje na najviše pozicije u državi – kaže Mirosavljević.

On ističe da nije Mektić jedini koji ima takav vokabular, jer se slične izjave mogu čuti i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, što uopšte nije primjereno osobama koje zauzimaju izuzetno visoke pozicije u BiH.

Mirosavljević ističe da je očito kako je Mektić otkrio neslućene mogućnosti komunikacije putem društvenih mreža, ali je izgubio iz vida poziciju na kojoj se nalazi, svoj obrazovni i intelektualni nivo i, da internet nije isto što i prostačka svađa sa neistomišljenicima ispred seoske prodavnice.

– Da se ne nalazi na poziciji na kojoj se nalazi njegova tvitovanja ne bi bila primjećana ni na nivou ekscesa, ali ovako nas svakodnevno podsjeća da mi još uvijek odlično stojimo ko nas sve predstavlja u najvišim nivoima vlasti. To naravno ne znači da taj isti Mektić ne vidi svu trulež sistema čiji je dio, vidi itekako i, s pravom javno reaguje gledajući na naše kolektivno propadanje, ali to čini na jedan politički neprimjeren način, lišen svake elementarne kulture dijaloga zbog čega njegovi istupi izazivaju sasvim drugačije reakcije od onih kakve vjerovatno očekuje – navodi Mirosavljević.

On dodaje da je teško naći zemlju u svijetu u kojoj ministar bezbjednosti poziva na proteste ispred najviših sudskih instanci te iste države.

– Mektić je ustvari samo izdanak vremena u kojem živi(mo) i, načina funkcionisanja sistema u kojem se nalazi i najmanje je on kriv što mu se dogodilo da se nađe na poziciji na kojoj jeste. I, u zabludi su svi oni koji misle da je to slučajno –zaključuje Mirosavljević.

Župljanin: Apsurdna situacija

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin ističe da je apsurdno da ministar bezbjednosti poziva na narušavanje bezbednosti.

– Ministar bezbjednosti i ministarstvo bezbjednosti su osnovni subjekti koji su zaduženi da brinu o bezbjednosti građana, a ne da dodatno svojim aktivnostima ugrožavaju tu bezbjednost ili da pozivaju nekoga na ugrožavanje bezbjednosti drugih – ističe Župljanin.

On dodaje da u slučaju i ako postoje razlozi za određena protesna okupljanja, onda se to treba raditi u odgovarajućim procedurama i na način kako je propisano zakonom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO