Svijet

Merkel: Zemlje EU da definišu kretanje bloka radi ublažavanja i rješavanja spora

Zemlje EU treba da prodube razgovore o pravcu kretanja bloka kako bi ublažile i riješile sporove kao što je aktuelni sukob sa Poljskom oko vladavine prava, izjavila je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Merkel: Zemlje EU da definišu kretanje bloka radi ublažavanja i rješavanja spora
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Postoji pitanje nezavisnosti pravosuđa, ali i suštinski kuda ide EU, šta bi trebalo da bude evropska nadležnost i čime bi se trebale baviti nacionalne vlade – rekla je Merkelova novinarima u Briselu nakon njenog vjerovatno posljednjeg samita EU.

Ona je rekla da ako se pogleda poljska istorija, vrlo je razumljivo da pitanje deFinisanja njihovog nacionalnog identiteta igra veliku ulogu, što je drugačija istorijska situacija od one u kojoj se nalaze zemlje koje imaju demokratiju od Drugog svjetskog rata.

Pročitajte još

Govoreći o energentima ona je rekla da mjere koje zemlje članice EU preduzimaju da bi ublažile krizu cijena energije ne smiju da budu na štetu prelaska na obnovljive izvore energije.

– Srednjoročna ili dugoročna tranzicija našeg snabdijevanja energijom mora ići u pravcu klimatske neutralnosti i to ne smije biti spriječeno privremenim povećanjem cijena energije – rekla je Merkelova.

Ona je dodala da je rasprava lidera EU o nedavnim poskupljenjima energenata dovela do čitavog niza konkretnih mjera koje države članice mogu da koriste da reaguju u takvim situacijama ako je potrebno.

Kolege Angele Merkel danas su formirale špalir na samitu u Briselu odajući joj poštu pred njeno povlačenje nakon skoro 16 godina na dužnosti, navodi DPA.

Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg nazvao ju je “velikim Evropljaninom”, premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da ona “mašina kompromisa”, a belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je da je ona “istinski obilježila Evropu” za posljednjih 16 godina.

Prihvati notifikacije