Politika

"Merkelova preko Vučića OTVARA PUT ŠMITU u BiH" Njemačka kancelarka se oprostila od Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred sam kraj svog mandata odlučila je da posjeti Srbiju i Albaniju čime su otvorene brojne rasprave u javnosti o tome zbog čega je za svoju oproštajnu posjetu Balkanu odlučila da obiđe baš ove dvije zemlje i kakvu poruku time šalje regionu.

"Merkelova preko Vučića OTVARA PUT ŠMITU u BiH" Njemačka kancelarka se oprostila od Balkana
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Merkelova se u Beogradu sastala sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, dok je u Tirani čeka sastanak s premijerima država Zapadnog Balkana. O oproštajnoj posjeti najuticajnije njemačke političarke Srbiji i Albaniji analitičari imaju različita mišljenja, a mnogi se pitaju zašto, umjesto ove dvije zemlje, nije izabrala Bosnu i Hercegovinu, koja je u blokadi i gdje pola države bojkotuje novog visokog predstavnika, Kristijana Šmita, koji dolazi upravo iz Njemačke.

Legitimitet

Analitičari ističu da jedan od razloga njene posjete Beogradu upravo i jeste BiH, jer je Merkelova svjesna da Vučić ima snažan uticaj na Republiku Srpsku i njene političare. Podsjećaju da je Vučić prije par dana razgovarao sa Šmitom čime mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku. Dodaju da Merkelova upravo preko srpskog predsjednika otvara Šmitu vrata i u Republici Srpskoj.

Ipak, po mišljenju analitičara, to nije i jedini niti je ključni razlog zašto je Merkelova birala baš Beograd za oproštajnu posjetu.

FOTO: WOJCIECH OLKUSNIK/EPA
FOTO: WOJCIECH OLKUSNIK/EPA

Ističu da je Merkelova svojom posjetom Beogradu i Tirani podigla ove dvije zemlje, ali i cijeli Zapadni Balkan, na agendi Evropske unije u vrijeme kada se njene članice sve glasnije protive daljem proširenju.

Savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 26. septembra. Nakon njih očekuje se izbor nasljednika Angele Merkel, koja je još prije dvije godine najavila da se povlači iz politike. Analitičari ističu da će ona, i nakon što više ne bude kancelarka, imati snažan uticaj u političkom životu Njemačke, te da je na ovaj način dala jasan signal i svom nasljedniku da su Beograd i Tirana ključni igrači na Balkanu.

Važnost regiona

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Miloš Šolaja, saglasan je da Merkelova svojim dolaskom u Srbiju i Albaniju želi da pokaže važnost regiona, koji se na neki način smatrao nebitnim u političkom smislu.

FOTO: VIJESTI.BA/RAS SRBIJA
FOTO: VIJESTI.BA/RAS SRBIJA
Miloš Šolaja

– Činjenica je da je Njemačka ojačala svoju politiku i da Merkelova, bez obzira što joj ističe mandat, neće nestati iz političkog života te zemlje. Nije isključeno da bi jednog dana mogla da bude i neka bitna politička figura za region. Bilo kako bilo, Merkelova svojom posjetom naglašava važnost regiona – kaže Šolaja, ističući da njena posjeta Beogradu i Tirani nije slučajna već je pažljivo isplanirana.

Zašto u posjetu nije uključila i BiH koja je već skoro dva mjeseca u političkoj blokadi?

Pročitajte još

Šolaja navodi da je Merkelova očito procijenila da BiH ima visokog predstavnika koji treba da riješi te probleme, a ne da ona dolazi i da ih rješava.

Kosovo

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da je tema razgovora Merkelove i Vučića bio i Šmit, kojem je srpski predsjednik dao legitimitet kada se prije nekoliko dana sastao s njim.

– Vučić je na određeni način dao legitimitet Šmitu i to sasvim sigurno ima mnogo veze s ulogom Njemačke na Balkanu. Ta država je veoma važna, i Srbija, ali ni bilo koja druga zemlja, ne može da ignoriše njemački pristup bilo kom problemu u Evropi i svijetu. Njemačka je jaka ekonomija, najjača u Evropi. Ako je neko ekonomski jak onda ima i veoma jak politički uticaj – ističe Šolaja.

Smatra da je Merkelova izabrala Srbiju i Albaniju i zbog toga što su te dvije države ključne za razrješenje problema na Kosovu. Šolaja kaže da i u njemačkoj spoljnoj politici postoje prioriteti. Njemačka, kako dodaje on, i ulaskom Šmita na tlo jugoistoka Evrope želi da pojača svoju ulogu na Balkanu.

Takođe, Šolaja napominje da ne treba zaboraviti ni to da su Srbija i Albanija primile jako mnogo njemačkih donacija i investicija, kao ni to da jako mnogo njihovih državljana radi u Njemačkoj.

Investicije

Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, pak, smatra da za dolazak Merkelove u Srbiju treba zahvaliti isključivo Vučiću i njegovoj stranci SNS.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

On podsjeća da je SNS “kćerka” Evropske narodne partije (EPP), ali i Merkelovih demohrišćana, tako da je Vučić lično, ali i partijski vezan za njemačku kancelarku.

– Njen dolazak u Beograd na kraju mandata znači veliku podršku lično Vučiću, tim prije što Srbiji slijede izbori – ocjenjuje Milivojević.

Ističe da Merkelova nije pomogla Srbiji u ostvarenju njenih državnih i nacionalnih ciljeva, prije svega kada je u pitanju Kosovo. Stoga, kako dodaje Milivojević, Merkelova posjeta isključivo ima veze s ličnim odnosom nje i Vučića.

– Ona je od 2012. godine bila neka vrsta patrona Vučiću. Sjetimo se da su Merkelova i ruski predsjednik Vladimir Putin 2012. godine, sedam dana pred izbore u Srbiji na kojima je smijenjena tadašnja vlast, dali zeleno svjetlo i na neki način pomogli Vučiću i Tomi Nikoliću da formiraju vlast – podsjeća Milivojević.

Kaže da Njemačka jeste među najvećim investitorima u Srbiji, ali da je uglavnom riječ o slabije plaćenim radnim mjestima. On pita šta je sa investicijama iz oblasti visokih tehnologija, i sličnima, gdje su velike plate. Ništa od toga, kako kaže Milivojević, Njemačka nije donijela u Srbiju.

Dolazak Merkelove u Albaniju, kako kaže Milivojević, veliki je plus za tu državu. Tom posjetom, tvrdi on, Merkelova legitimiše sve ono što su albanski nacionalni i državni interesi, pa i ono vezano za Kosovo.

– Očito je da se u hodu stvara velika Albanija potpisivanjem raznih sporazuma, ukidanjem granica između Albanije i Kosova, i tome slično – upozorava Milivojević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije