Svijet

METEOROLOŠKI FENOMEN U AMERICI U atmosferi se dešava jedinstven istorijski događaj

Atmosferska situacija  na jugu  Sjeverne Amerike, koja se do sada nije dogodila, predstavlja jedinstven istorijski događaj, objavio je Hidrometeorološki zavod RS.

METEOROLOŠKI FENOMEN U AMERICI  U atmosferi se dešava jedinstven istorijski događaj
FOTO: DAN ANDERSON/EPA

Upozorenje o ledenoj oluji širom sjeverozapadnog Teksasa i zapadne centralne Oklahome naspram upozorenja na uragan u Luizijani stvara jedinstvenu situaciju u kojoj su izdata dva upozorenja na ukupnoj udaljenosti od samo 650 kilometara.

Kako se dvije različite pojave istovremeno nalaze na izuzetno maloj udaljenosti to predstavlja rijetkost, prenosi Hidrometeorološki zavod RS.

Na sjeverozapadu Amerike formirana je prostrana hladna oluja, hladan artički vazduh koji se spustio daleko na jug Amerike. Posljedica ove oluje je ledena kiša koja se ledi pri tlu ili pri dodiru sa drugim površinama i stvara potencijalno opasne uslove, koji utiču na ljude i njihovu okolinu.

Jedna od njih je zaleđivanje dalekovoda i kablova što dovodi do havarija i prekida u snabdjevanju električnom energijom.

Uragan Zeta nazvan po grčkom slovu (Ζ), jedan od uragana na Atlantiku ove sezone, 2020. godine.

 On je nastao iznad Atlantskog okeana, a kopno je zahvatio blizu grada Кonsumel u Meksiku 26. oktobra kasno uveče.

U tom trenutku njegova jačina je bila Кategorije 1 koja pripada grupi slabijih uragana.

Meksički zaliv zahvatio je 27. oktobra, a potom je nastavio putanju ka Luizijani gdje će vjetrovi dostići svoj maksimum 28. oktobra nakon čega se očekuje njegovo slabljenje.