Gradovi

"MI SMO U NOVOM TALASU" Procenat zaraženih koronom u Bijeljini do 80 odsto od broja testiranih

U Bijeljini se od kraja juna povećava broj osoba pozitivnih na virus korona i procenat zaraženih dostiže do 80 odsto od broja testiranih PCR metodom, rekao je Srni epidemiolog gradskog Doma zdravlja Mladen Grujičić.

"MI SMO U NOVOM TALASU" Procenat zaraženih koronom u Bijeljini do 80 odsto od broja testiranih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da je i kod testiranja brzim antigenskim testovima izuzetno visok procenat zaraženosti, između 40 i 50 odsto.

– To govori da smo mi u novom talasu korone i da treba biti oprezan – ističe Grujičić i preporučuje vakcinaciju protiv korone, primanje treće ili četvrte doze, posebno za ljude iz imunokopromitovanih grupa kao što su stariji od 65 godina i oni koji boluju od hroničnih bolesti.

Epidemiolog ocjenjuje da su vakcine imale efekta u prethodnom periodu borbe protiv virusa korona i da su spasile mnoge ljudske živote.

Pročitajte još

– Za razliku od prethodnih talasa, sada je prisutno više simptomatologije gornjeg respiratornog trakta, klasično se opet javlja temperatura, ali pored toga imamo kihanje, glavobolje, curenje iz nosa i kod nekih osoba i kašalj, koji je bio dominantniji u prethodnim talasima korone, a sada je manje prisutan – naveo je Grujičić.

Prema njegovim riječima, kao u prethodnim talasima, najveći broj inficiranih virusom korona su srednje i starije životne dobi.

– Bez obzira na sve priče da je ovaj talas ipak nešto blaži i lakše su kliničke slike, nažalost, i sada imamo smrtnih ishoda, zbog toga apelujem na građane da se vakcinišu protiv korone i da, po potrebi, koriste i mjere lične zaštite – poručio je Grujičić.

Prihvati notifikacije