Gradovi

MIGRANTI SUTRA NAPUŠTAJU KAMP "LIPA" Pod vedrim nebom ostaje 1.500 ljudi

Podjelom posljednjeg doručka i vreća za spavanje kamp “Lipa” kod Bihaća sutra će biti zatvoren, kako je ranije i najavljivano iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). To znači da će pod vedrim nebom ostati oko 1.500 migranata.

MIGRANTI SUTRA NAPUŠTAJU KAMP "LIPA" Pod vedrim nebom ostaje 1.500 ljudi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za osam mjeseci, koliko je kamp postojao, vlasti nisu ni pokušale donijeti odluke kako bi se barem ova zima mirno dočekala, a ni u posljednjem trenutku Savjet ministara BiH nije postiglo konsenzus o “Lipi” ili lokaciji na koju bi migranti bili izmješteni, piše Avaz.

Agregati u “Lipi” juče su radili, a obroke su dijelili aktivisti Crvenog krsta.

Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog krsta BiH i CK USK, poziva da se Međunarodni dan migranata, 18. decembra, obilježi rješenjem za “Lipu”, ali od toga očigledno više nema ništa.

Pročitajte još

– Očekujemo da organi države i Kantona razgovaraju o “Lipi”. Pozivam na razum, da se pokuša pronaći ljudsko rješenje – apelovao je juče Kličić.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić predložio je da se migranti privremeno izmjeste u kamp “Bira”, dok se “Lipa” ne osposobi, ali to u Bihaću kategorički odbijaju.

– Ulazak u “Biru” ne dolazi u obzir, a, ako neko pokuša, mi ćemo to tretirati bukvalno kao napad na Bihać. Ljudi koji su ovdje znaju da je to prepreka za odvijanje normalnog života. Ne možete živjeti ako vam se 2.000 migranata nalazi u zoni od dva kvadratna kilometra. Ono što je Cikotić izjavio u najmanju ruku je neodgovorno. Kad bismo dozvolili da se u “Biru” smjeste migranti, sve što ih ima u državi bilo bi usmjeravano u Bihać i opet bismo bili pregaženi – ističe gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Prihvati notifikacije