Društvo

MIGRANTSKA KRIZA U BiH SDA traži angažovanje Oružanih snaga

SDA traži od Predsjedništva BiH da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata.

MIGRANTSKA KRIZA U BiH SDA traži angažovanje Oružanih snaga
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz ove stranke pozvali su sve institucije BiH i agencije da intenziviraju aktivnosti na rješavanju migrantske krize, s obzirom da dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.

Od MUP-ova na federalnom i kantonalnim nivoima traže da efikasnije uklanjaju migrante sa ulica i javnih površina i da u saradnji sa IOM-om i Službom za poslove sa strancima spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata i na taj način sačuvaju javni red i mir, te ličnu i imovinsku bezbjednost građana.

Pročitajte još

Iz SDA ističu da se u rješavanje migrantske krize mora uključiti čitav institucionalni sistem i da posebnu odgovornost u upravljanju ovom krizom ima kompletan Savjet ministara, koji je, kako navode, dužan da ovo pitanje rješava u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH.

SDA traži od Savjeta ministara i delegacije EU da osiguraju smještajne kapacitete za migrante.

Iz ove stranke zahtijevaju od Savjeta ministara da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone, dodajući da sredine u kojima žive Bošnjaci ne mogu same da nose teret suočavanja sa migrantskom krizom.

– Svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu bezbjednosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici – navode iz SDA.