Društvo

MIHOLJSKO LJETO ILI ŽESTOKE OLUJE Poznati narodni meteorolog otkriva kakva nas JESEN očekuje (FOTO)

U Americi nam predviđaju hladnu jesen i rani snijeg, ali poznati banjalučki meteorolog veteran Nebojša Kuštrinović više vjeruje evropskim prognozama i narodnim vjerovanjima.

MIHOLJSKO LJETO ILI ŽESTOKE OLUJE Poznati narodni meteorolog otkriva kakva nas JESEN očekuje (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Evropskog centra za srednjoročne i dugoročne prognoze, tvrdi Kuštrinović, stižu dobre vijesti.

– Jesen će na Balkanu biti nešto toplija od prosjeka, pogotovo u Srbiji, BiH i Makedoniji. Dugoročne prognoze, naravno, nisu pouzdane, ali posljednjih godina upravo su se prognoze Evropskog centra za naše područje pokazale najtačnijima – kaže Kuštrinović.

A po tim prognozama, u oktobru nas u prvom dijelu mjeseca očekuje prilično toplo vrijeme, pa će u Banjaluci i u većini krajeva Srpske najviše dnevne temperature biti do 19 stepeni Celzijusovih.

– Znači, ipak ćemo imati Miholjsko ljeto. I inače, statistike iz ranijih godina pokazuju da je ovo, što se tiče temperatura i padavina, najstabilniji dio godine – kaže Kuštrinović.

Dodaje da će i novembar biti topliji za oko 1,1 stepen, u odnosu na višegodišnji prosjek, pa će u Banjaluci prosječna dnevna temperatura biti oko 12 stepeni, ali će se jutarnje temperature spustiti na prosječnih pet stepeni Celzijusa, što će reći da bi u planinskim krajevima moglo biti i minusa.

– Sve ovo je, nažalost, posljedica globalnog zatopljenja, a to nam, uz mnoge druge ozbiljne nevolje, donosi i žestoke lokalne kiše i oluje. Takva iznenađenja možemo očekivati i ove jeseni – kaže Kuštrinović.

Podsjeća da zagrijavanjem planete na našim prostorima gubimo dobra stara četiri godišnja doba.

– Sve će se u budućnosti svoditi na dva perioda: hladni i topli. Topli je prošao, sada ulazimo u hladniji – kaže popularni Kuštro.

Ako se evropske prognoze obistine, pa na Miholjdan, 12. oktobra, vrijeme bude toplo, a veče uoči praznika noć vedra i zvjezdana, zima bi mogla biti žestoka. Tako kaže narodno vjerovanje, a u narodnu meteorologiju Kuštrinović vjeruje i godinama je proučava.

– Prema narodnoj meteorologiji, predstojeća jesen bi mogla biti dosta blaga – kaže Kuštro.

Banjaluka bogat grad

Dugoročne prognoze se kreiraju uglavnom na osnovu meteoroloških podataka iz ranijih godina, a Banjaluka je, što se toga tiče, zaista bogat grad.

– Banjaluka ima dugu tradiciju praćenja vremenskih prilika i podatke o temperaturama, padavinama, vlažnosti vazduha, tako da su nam na raspolaganju meteorološki podaci od 1882. godine do danas – kaže Kuštrinović i dodaje da se takvom tradicijom ne mogu podičiti ni mnogi veći i bogatiji evropski gradovi.