Politika

MIJEŠAO SE U SVE I OSTAO NEUTRALAN Šta je obilježilo mandat šefa Delegacije EU u BiH

Odlazeći šef Delegacije EU uspio je da balansira sa sve tri strane, natjera vječite protivnike da nekoliko puta sjednu za isti sto i ujedine se, te povuče posljednji potez kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou.

MIJEŠAO SE U SVE I OSTAO NEUTRALAN Šta je obilježilo mandat šefa Delegacije EU u BiH
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Od kako je 2015. došao u Bosnu i Hercegovinu, Lars-Gunar Vigemark se često pojavljivao u javnosti, učestvovo na sastancima koji nisu uobičajeni za njegovu funkciju, te bio u dobrim odnosima sa gotovo svim liderima partija u BiH.

Pričao je problemu korupcije, o formiranju vlasti, učestvovao u usvajanju akciza… a koliko se dobro upoznao sa stanjem u državi govori i izjava da bi da živi u BiH i on vjerovatno dao mito.

Mnogi sastanci

On je bio domaćin sastanka u restoranu „Barka“ u Istočnom Sarajevu 31. jula 2016, kada su lideri SNSD Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović napokon postigli dogovor o Mehanizmu koordinacije u BiH i o aranžmanu s MMF.

Bio je najaktivniji u lobiranju da akcize budu usvojene, kada je ubjeđivao poslanike da glasaju za ova zakonska rješenja, u čemu je konačno i uspio.

Bio je i u Sarajevu kada su Dodik, Izetbegović i Dragan Čović iznenada potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Neki su mu zamjerali toliko miješanje, jer je dosadašnja zvanična politika Evropske unije nemiješanje u domaću politiku, a on je na kraju svog mandata potpuno izašao iz tog pristupa zvanične EU i direktno se miješao u formiranje vladajućih koalicija.

Borenović: Bio je korektan

Iako s miješao u mnoga pitanja, sudeći prema izjavama domaćih političara, uspio je da ostane neutralan. Da je sa gotovo svim funkcionerima BiH imao dobre odnose saglasan je i lider PDP, Branislav Borenović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jedna od pozitivnih stvari jeste to što je od samog početka davao na značaju Odboru za evropske integracije i regionalnu saradnju – NSRS. Stalno je lično dolazio i podnosio izvještaje, ali je isto tako i čovjek koji je imao isuviše izbalansiran pristup u BiH. Pokušavao je da ne ide u neku individualnu ocjenu – rekao je Borenović.

Dodaje da je s Vigemarkom imao korektnu saradnju, ali da je on, za njegov ukus, previše generalizovao stvari.

– On je onako evropski, birokratski i kulturno pokušao da se iz toga izdigne, što ponekad i nije baš najkorisnije za zemlju. Sve u svemu, bio je jako prisutan, pokušao je da bude gdje god je to moguće i da obiđe što više opština. Možda mi iz opozicije zamjeramo što nije bio malo više kritički orjentisan prema potezima vlasti – rekao je on.

Košarac: Uvažavao konstitutivnost naroda

Pozitivne kritike Vigemark je dobio i iz SNSD. Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac smatra da je on želio da artikuliše interese sve tri strane u BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Uvažavao je konstitutivnost naroda i legitimitet izabranih predstavnika s ciljem da se na što brži način, u skladu sa Ustavom, određena rješenja nađu, koja bi išla u susret ulasku BiH u Evropsku uniju. Posljednja njegove aktivnosti u vezi s konstituisanjem vlasti na zajednjičkom nivou dovoljno govori o tome da je jedna od onih predstavnika međunarodne zajednice koji je na ispravan način tumačio Ustav i ono što je važno, političko predstavljanje sva tri naroda u BiH – rekao je Košarac.

Pročitajte još

Dok Vigemark obavlja posljednje posjete po BiH i polako pakuje kofere, stručnjaci komentarišu da je odlazak jednog ambasadora koji predstavlja EU uvijek tehničko, a nikad političko pitanje.

Šoja: Držao do interesa Brisela

Bivši ambasador BiH, Slobodan Šoja, kaže da je naš problem što od svakog važnog ambasadora očekujemo pristrasnost.

– Ako bi neko želio suditi o misiji ambasadora Vigemarka na osnovu toga kome je bio blizak ili bliži, za koga je uradio više a za koga manje, onda je to potpuno pogrešan ugao posmatranja, a nama, međutim, neobično drag i blizak. Vigemark je bio ambasador Evropske unije i on je sigurno radio za Evropsku uniju. Stoga bi moj osnovni zaključak bio da je on bio izvanredan ambasador – objašnjava Šoja.

Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube
Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube
Slobodan Šoja

Dodaje da smo ga mi najviše kritikovali zato što je mnogo držao do interesa Brisela, što je apsurdno, jer je to njegov osnovni zadatak.

– Zamjerke treba uputiti našim ljudima koji su s njim pregovarali i što nisu bili bolji od njega. Drugi razlog zašto tvrdim i držim do toga da je bio izvrstan ambasador je i činjenica da sam ga lično upoznao i s njim relativno često razgovarao, tokom diplomatskih večera ili na raznim manifestacijama. Radi se o izuzetno inteligentnom čovjeku, školovanom na Harvardu – rekao je Šoja.

Dodaje da je Vigemark odlično znao u kakvu čudnu zemlju je došao i kako se u njoj treba ponašati.

– Vigemark odlazi. Nisam siguran da će kritike koje se orkestrirano lansiraju protiv njega popraviti stanje u Bosni i Hercegovini i da ćemo biti pametniji i bolji tokom mandata novog ambasadora, od koga ćemo ponovo očekivati pristrasnost. Da smo ozbiljna zemlja ispratili bismo Vigemarka kurtoazno i kulturno kako to priliči, a način kako ga ispraćamo najbolje svjedoči kakvi smo. Dugo će nam trebati da shvatimo i prihvatimo da su za nas najbolji neutralni strani visoki zvaničnici – zaključio je Šoja.

Vigemark napušta BiH 1. septembra, a na njegovo mjesto će doći aktuelni ambasador Austrije u Tirani Johan Satler.

Vigemark: Puno toga je drugačije

I dok ga drugi hvale, sudeći prema njegovim riječima, i on sam je zadovoljan urađenim.

– Mogu reći da je danas BiH u potpuno drugačijoj poziciji kada je u pitanju EU put. Aplicirali ste za članstvo, dobili mišljenje, sada postoji jasna mapa puta stvari koje treba uraditi. Vrijeme je da se pređe s misli na djela, vrijeme je da se nastavi s reformama, da se nastavi s EU integracijama. Dakle, situacija je potpuno drugačija od prije četiri-pet godina. Ekonomija je bila u zastoju, nije bilo novca u budžetu, bili su u deficitu, a sada budžet Federacije ima na raspolaganju milijardu i po KM suficita. Postoje takođe fondovi koji su na raspolaganju državnom nivou vlasti. Mislim da je lako procijeniti gdje je zemlja bila prije nekoliko godina, s protestima i nemirima na ulicama – rekao je Vigemark za N1.