Politika

Potvrdio da je organizovao grupu u Banjskoj: Milan Radoičić preuzeo na sebe odgovornost za dešavanja na Kosovu

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je podnio ostavku na tu funkciju, saopštio je da je bio u rejonu Banjske na sjeveru Kosova i Metohije i da je mimo znanja vlasti Srbije organizovao akciju s ciljem spriječavanja terora koji sprovodi prištinski režim Aljbina Kurtija nad Srbima.

Potvrdio da je organizovao grupu u Banjskoj: Milan Radoičić preuzeo na sebe odgovornost za dešavanja na Kosovu
FOTO: INSAJDER VIDEO/YOUTUBE SCREENSHOT

Radoičić je u pismu, koje je pročitao na konferenciji za novinare u Beogradu njegov punomoćnik advokat Goran Petronijević, naveo da o tome nije obavijestio vlast Srbije, niti lokalne političke strukture, kao i da Srbi nisu nikakvi teroristi, već borci za slobodu.

On je rekao da se obraća zbog mnogobrojnih spekulacija, te dodao da je zajedno sa sunarodnicima sa sjevera Kosova došao u predio sela Banjska kako bi ohrabrili srpski narod sa tog područja u pružanju otpora Krutijevom režimu, zaštiti od terora kojem je svakodnevno izložen i stvaranju uslova o ostvarenju sna o slobodi Srba na sjeveru.

– Obavještavam sve progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih mnogobornih inostranih ličnih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga iz vlasti Srbije, niti lokalne strukture, niti od njih imao ikakvu pomoć, jer smo imali različite stavove o metodama otpora Kurtijevom teroru – navodi u pismu Radoičić.

On je naveo da potezi Srba na deeskalaciji, smirivanju situacije i povlačenje nisu doveli do rezultata i da to druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost, kao i da nije bilo rezultata da će Kfor i međunarodna zajednica doprinijeti zaštiti srpskog naroda.

Radoičić je istakao da su bile pojačane aktivnosti Kurtijevih snaga iz dana u dan, koje su hapsile, pucale na srpske civile, demonstrirale silu i zastrašivale srpski narod.

On je naveo da se u atmosferi pojačane brutalnosti Kurtijevog režima odlučio na ovaj čin, jer se Kosovo i Metohija – njegova zemlja, kuća i država, sastavni dio Srbije – nasilno otimaju i zato što se srpski narod proganja sa konačnom namjerom da se Kosmet etnički očisti od Srba.

– Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavimo proganjanje srpskog naroda, zaštitimo živote svojih porodica i sugrađana i da skrenemo pažnju prištinskom režimu, međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće trpiti – istakao je Radoičić.

Pročitajte još

On je naveo da je do stradanja albanskog policajca došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane, u kojem su poginula tri Srbina, koji su živote dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

– Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena. Neka bude svima jasno da nismo nikakvi teroristi, veće borci za slobodu sopstvenog naroda – istakao je Radoičić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Petronijević je rekao da je Radoičić spreman da se odazove pozivu nadležnih organa Srbije.

Petronijević je rekao da Radoičić nije povrijeđen, niti je bio na VMA, te da, kao advokat, smatra da nema nikakvu odgovornost.

On je naveo da nema informacija da je protiv učesnika događaja u Banjskoj pokrenut bilo kakav postupak.

– Ima dole još mnogo Radoičića – rekao je Petronijević, dodajući da Priština nije dozvolila ni da Euleksovi stručnjaci učestvuju u obdukciji tijela ubijenih Srba, od kojih dvojica nisu stradala na regularan način, jer je jedan ustrijeljen nakon predaje, a drugi “ovjeren”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije