Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Milan Radović: Aćimović je po djedu i po majci pripadnik manjine u BiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Milan Radović, potpredsjednik DNS komentarisao je raspodjelu resora unutar Savjeta ministara BiH, gdje je njegovoj stranci pripalo jedno ministarsko mjesto – i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. DNS je na tu poziciju postavio Draška Aćimovića.

– DNS je dobio jednog ministra, za razliku od ostalih koalicionih partnera, DNS može biti zadovoljan. Naravno da je bila šira mogućnost izbora – možda bi nam pripao neki drugi resor. Uz izbor koji smo imali, ministra za izbjeglice ili zamjenika, rukovodstvo se opredijelio da to bude ministar – rekao je Radović za N1.

Radović je naglasio da u skladu sa dogovorom, ministar za izbjegla lica nije stranačka ličnost i iz reda je Ostalih, te da je bilo je komplikovano pronaći osobu koja će to biti. Presudno je bilo iskustvo u međunarodnim odnosima, diplomatskim odnosima kao i poznavanje stranih jezika. Iz reda Ostalih su razmatrali tri kandidata, ali mišljenje je da je Aćimović imao najbolju biografiju.

– Taj zahtjev da bude nestranačka ličnost i kvalifikacije koje su neophodne – bilo je suprotstavljenih stavova. Naša ideja je da kandidujemo nekoga ko ima dobru biografiju i ne može da bude član stranke. To je Dodik i apostrofirao nakon potpisanog sporazuma – naveo je Radović.

Radović je rekao da se radi se o kandidatu koji ima odlične karakteristike.

– To je važno u međunarodnim odnosima, u saradnji sa UN-om, Internacionalnom organizacijom za migracije, Savjetom za ljudska prava u Strazburu, mi kao stranka da kandidujemo nekoga ko može da nosi težinu te funkcije. To je teška funkcija – poručio je Radović.

Ono što BiH može da dobije su grantovi koje je propuštala i sredstva iz EU i UN fondova, odnosno BiH može da obezbijedi sredstva koja su važna za problem raseljenih lica i migranata.

– 22 godine od završetka rata sramota je da imamo problem raseljenih lica i da nisu socijalno zbrinuti – izjavio je on.

Srđan Mazalica iz SNSD u šaljivom tonu na društvenim mrežama pominje to što se Aćimović deklariše kao Italijan.

– On je po djedu i po majci pripadnik manjine u BiH. Mi smo danas dobili od Udruženja italijanskih investitora pismo zahvale za kandidaturu Aćimovića, u kojem se kaže da italijanska zajednica u BiH se zahvaljuje DNS-u na kvalitetnom prijedlogu, gdje se može unaprijediti saradnja između italijanskih investitora i BiH i RS – poručio je Radović.

– Znate kako, smisao učestvovanja na izborima je da ostvarite što bolji rezultat. Mi smo imali program, gdje smo imali obećanja biračima. Nakon izbora – naša mogućnost za provođenje programa i mjera koje smo zagovarali se suzila. Ono što provodi Vlada je povećanje plata u javnom sektoru. To je bilo iz predizbornog programa DNS – apostrofirao je Radović.

Poručio je i kako DNS ima odlične kadrove.

– Mi želimo da uz naše iskustvo i znanja koja imamo i ostale kvalifkikacije doprinesemo boljem privrednom i poslovnom ambijentu u RS. Naš predizborni slogan je bio – životni standard građana mora da se poboljša – rekao je.

Istakao je i to kako je problem je nastao u cijepanju stranke DNS, a odnosi sa SNSD nije učestvovao u dogovorima te je rekao kako nije mogao da bude kamen spoticanja.

Prema imovinskim kartonima koje je objavio CIK – Radović je najbogatiji poslanik u NSRS.

– Ja ne bih komentarisao imovinsko stanje drugih, ja sam ga popunio u skladu onim s čime raspolažem. Mislim da ocijeniti da li neko ima bolje ili lošije imovinsko stanje – to trebaju da rade drugi organi. Moje je da objavim imovinu koju imam. Pogrešno je neobjaviti onim čime raspolažete, a u politici ste – kazao je Radović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO