Svijet

MILANOVIĆ OPLEO PO PLENKOVIĆU “Hrvatska ima premijera koji ne zna ništa”

Hrvatska ima premijera koji ne zna ništa, poručio je danas predsjednik Zoran Milanović u nastavku javne polemike sa Andrejem Plenkovićem, koji tvrdi da nije i da ne treba da zna ništa o istražnim postupcima koje vode pravosudne institucije.

MILANOVIĆ OPLEO PO PLENKOVIĆU “Hrvatska ima premijera koji ne zna ništa”
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Poslije hapšenja 11 osoba zbog sumnje da su umiješani u korupcijsku aferu vezanu za državnu firmu Jadranski naftovod “Janaf” i njenog sada već bivšeg šefa Uprava Dragana Kovačevića, Milanović je upitao gdje piše da premijer ne smije da zna za istražne postupke.

– Premijer to mora da zna. Mi sad imamo premijera koji ne zna ništa. Apsurdno je da ne zna. Martin u Briselu, Martin iz Brisela – naglasio je Milanović.

Milanović je, prenosi hrvatski portal Dnevnik, pritom otkrio kako zapravo izgleda Kovačevićev “famozni” Klub, gdje su se okupljali i neki hrvatski zvaničnici među kojima su i trojica ministara iz aktuelne Plenkovićeve vlade, čije ostavke potražuje Udruženje Glas preduzetnika.

Milanović je zbog odnosa Plenkovića prema radu istražnih organa izrazio zabrinutost za, kako je rekao, studente prava.

FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Ponovio je da mu nije jasno zašto Kovačević nije uhapšen odmah, nego se na to čekalo 10 mjeseci.

– A i sada imamo samo indicije. Premijeru još jedan pozdrav, vidim da se igra riječima, priča o bijesu. Na onom haklu na Jarunu mu je pao šećer, pa nek mu neko da kocku šećera – naveo je Milanović.

Odbacio je tvrdnje da je on ukinuo bezbjednosne provjere.

– SOA uvijek stoji na raspolaganju premijeru, ali ne može mu dati sve što mu treba – naveo je:

“Ako je dio ovoga istina, čovjek je došao na to mjesto političkim dogovorom i počeo izvlačiti novac. To je puno veći problem od toga da je gradonačelnik trebao dobiti 100.000 kuna”.

Upitao je i kako on kao predsjednik uopšte može da vrši pritisak na sud.

– Čime ja to mogu da radim? Novcem? Vojskom? Jedino mogu da vršim pritsak na zdrav razum. Taj će pritisak biti neizdrživ – najavio je.

Uputio je pozdrave i nekim profesorima prava za koje kaže da ne razumiju da ovo nije “epidemiologija ni eksperimentalna fizika”. Povodom kritika da je on kao premijer znao sve, Milanović je poručio da nije znao sve, već je, kaže, znao sve važno.

– Nije meni niko rekao da se pet gimnazijalaca švercovalo u tramvaju – naveo je i dodao da Plenkovića treba pitati gdje je bio za vrijeme “zaključavanja” usljed korona virusa.

– Šta mislite da je on išao kući da moli Očenaš – upitao je predsjednik.

A na pitanje da li je od njega neko tražio da na ulazu u “famozni klub” ostavi mobilni telefon, odgovorio je protivpitanjem:

– Molim? Meni da neko uzme mobilni, pa ne bih ga ostavio ni u Beloj kući. Ma da, bio je jednorog tamo i tri reptila – rekao je Milanović.

Plenkoviću je poručio i da bijes nije zarazna bolest, te da bi mogli zajedno da provozaju bicikl uz čokoladu kako bi premijeru bilo dobro i da mu ne padne šećer.

Prihvati notifikacije