Politika

Milanović u Derventi: Predsjednik Hrvatske dijeli odlikovanja pripadnicima HVO, srpske boračke organizacije ogorčene

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nalazi se u posjeti Derventi, gdje učestvuje u obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa.

Zoran Milanović
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Najavljeno je da će Milanović tom prilikom odlikovati spomenutu brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog za “iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu”.

Na početku ceremonije intonirane su himne BiH i Hrvatske. Pored Milanovića, tu je i konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić, te potpredsjednik RS Davor Pranjić i brojne zvanice.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Derventi, povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO, pozvale su sve nadležne organe da preduzmu sve zakonima propisane mjere i radnje da spriječe svaki vid okupljanja koji bi mogao da izazove nelagodu ili osjećaj ugroženosti većinskog stanovništva u Derventi.

Pročitajte još

Gradska boračka organizacija, Gradski odbor Udruženja Veterani Republike Srpske i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u saopštenju posebno traže da se spriječi javna upotreba bilo kakvih simbola koje su nosili oni koji su tokom rata činili zločine nad derventskim Srbima.

– Budno i pažljivo ćemo pratiti sve što će se događati i nećemo prihvatiti i mirno posmatrati veličanje organizacija i pojedinaca koji su činili zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine – istakli su iz ovih organizacija.

Povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO i saznanja da je dio programa planiran i u neposrednoj blizini centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, tri organizacije upozoravaju organizatore i nadležne institucije da to izaziva nemir, ogorčenje i bijes većine boraca, članova porodica poginulih boraca i zarobljenika koji su preživjeli najveće torture.

– Nismo sigurni da ove negativne emocije neće izazvati reakciju koja lako može da bude klica nečeg mnogo ozbiljnijeg – navodi se u saopštenju, prenosi Mondo.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata okupljanje organizovano na ovakav način i sa ovakvim sadržajem smatraju čistom provokacijom i guranjem prsta u oko svim borcima, porodicama poginulih, zarobljenicima, ali i svim građanima Dervente.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije