Politika

Miličević za Srpskainfo „Zapanjen sam da SNSD, poput Ustavnog suda i Šmita, poistovjećuje javna dobra i državnu imovinu“

Zbog stava da opšta dobra u javnoj upotrebi, prirodna bogatstva, treba da budu u vlasništvu i upisana na lokalne zajednice, predsjednik SDS, Milan Miličević, našao se pod žestokim udarom vlasti, ali i pojedinaca iz struke.

milan miličević
FOTO: SDS

Optužen je da ima isti stav kao OHR i Denis Zvizdić, koji se zalažu da imovina ni pod kojim uslovima ne bude upisana na Republiku Srpsku.

Tim povodom, od Miličevića smo tražili da pojasni stavove koji su podigli prašinu u Srpskoj.

– Onom ko ne želi da čuje ne vrijedi pričati, niti se sa takvim ljudima može voditi odgovorna nacionalna polemika o važnim društvenim pitanjima. Jučerašnja histerija funkcionera SNSD, od njihovog predsjednika pa dalje, izvrtanje i krive interpretacije onog što sam rekao govore o njihovoj grčevitoj želji da kontrolišu sve, da u svojim rukama drže sve resurse Republike Srpske, pa čak i po cijenu da se nađu na istom stanovištu sa Ustavnim sudom BiH i Kristijanom Šmitom za kojeg smo utvrdili da nema legalitet i legitimitet jer iza sebe nema rezoluciju SB UN – kaže za Srpskainfo Miličević.

Juče su na Vaš račun i račun SDS stigle teške optužbe da po pitanju državne imovine podržavate Šmitova rješenja. Da li je to tačno?

To su najobičnije gluposti. Ja sam juče rekao da se SDS zalaže za decentralizaciju Republike Srpske, što je i naša obaveza po Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, i da javna dobra pripadnu opštinama i gradovima na kojima se nalaze. To je dio programa SDS još od 2008. godine jer nije normalno da lokalne zajednice nemaju skoro nikakve koristi od resursa koje im je Bog dao, da se svim upravlja i gazduje po partijsko – tajkunskoj liniji. Naša poruka još 2012. je bila, „jake opštine, jača Srpska“ i na tome su se glasači u lokalnim zajednicama većinski opredijelili prema SDS.

Šta to konkretno znači?

Šta je normalnije i prirodnije od toga da šumama Romanije gazduju opštine kojima one pripadaju ili da poljoprivrednim dobrima u Semberiji gazduje Grad Bijeljina!? Normalno je da Trebinje i Bileća imaju najviše koristi od svojih vodnih potencijala, umjesto što dobijaju mrvice, a novac koji bi trebalo da bude u funkciji razvoja Hercegovine završava u nekim desetinama miliona KM plaćenim softverima podobnih firmi.

Zapanjen sam da SNSD, poput Ustavnog suda i Šmita poistovjećuje javna dobra i državnu imovinu. Javna dobra Srpske su opšta dobra koja ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave. Ona pripadaju entitetima i entiteti uređuju njihovo korištenje, raspolaganje. Javno dobro je i vazduh i nad njim ne možete urediti svojinske odnose. Podsjetio bih i da se SNSD u prvim razgovorima oko pitanja imovine zalagao da javna dobra pripada jedinicama lokalne samouprave.

Pročitajte još

Isključivu nadležnost za sva pitanja iz oblasti lokalne samouprave u dejtonskoj BiH, saglasno Ustavu BiH, imaju Republika Srpska, odnosno Federacija BiH, svako od njih za svoju teritoriju. Po tome proizilazi da bi se o tome odlučivalo u Republici Srpskoj, a ne na nivou Parlamenta BiH. Sasvim je legitimno da se mi borimo da u Narodnoj skupštini donesemo zakone kojima će lokalne zajednice raspolagati javnim dobrima. I te lokalne zajednice su RS i one najbolje znaju šta su njihove potrebe i najbolje bi iskoristile te resurse. Uvjeren sam da bi pljačke tih resursa bilo daleko manje da decentralizujemo Republiku Srpsku, ali očito neki žele čitav kolač u svojim rukama. Osladilo im se previše, a za narod ih baš briga.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako sam dobro shvatio, kažete da šume, rijeke, poljoprivredno zemljište, rudnici, ne mogu biti predmet dogovora o državnoj imovini?

Baš tako. To je opšte dobro Republike Srpske i mi se zalažemo da ta opšta dobra budu od koristi lokalnim zajednicama na čijoj se teritoriji nalaze. Danas je vlasnik tog opšteg dobra Republika Srpska, a mi se zalažemo da ta opšta dobra budu što bliže građanima. Opštine i gradovi su dio Republike Srpske i iz tog razloga je besmislen narativ koji SNSD od juče pokušava da napravi. Niko od nas ne želi da oduzme bilo šta Republici Srpskoj, ali želimo da resurse približimo građanima i oduzmemo tajkunima.

Šta je onda državna imovina?

Državna imovina može biti samo imovina Republike Srpske, a to je npr. zgrada Vlade Republike Srpske, zgrade policijskih stanica… I to takođe ne može biti predmet nikakvih zakona na nivou BiH. To je državna imovina Republike Srpske, tako su rekli Ustav BiH, i Aneksi 2,4 i 8 Dejtonskog sporazuma, kao i Ustav Republike Srpske koji decidno kaže da Republika uređuje obligacione odnose. Sva ta imovina može biti knjižena samo po zakonima entiteta, uz poštovanje entitetske linije razgraničenja.

Zašto Vas onda toliko napadaju?

Iz dva razloga. Ključni je mislim što se bliži sjednica Predstavničkog doma na kojoj je SNSD obećao partnerima iz FBiH da će podržati tri evropska zakona. To je najbrutalnije kršenje zaključaka Narodne skupštine koja je rekla da nema usvajanja zakona iz 14 prioriteta dok se ne usvoji zakon o zamjeni stranih sudija domaćim. Umjesto ispraćanja stranih sudija, SNSD nam nudi ”radnu grupu” po onom  principu – kada hoćeš nešto da ne uradiš, formiraj radnu grupu. Odatle ovaj napad, galama i dizanje prašine, sve s ciljem da zamagle svoju kapitulaciju i poniženje Narodne skupštine.

Drugi motiv je ovo o čemu sam već govorio – osladio im se kolač, osladilo im se da pljačkaju širom Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu