Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MILIJARDE EVRA KREDITA ZA PUKO PREŽIVLJAVANJE Građani BiH tonu u dužničko ropstvo

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Samo u prvoj polovini  2019. godine građanima BiH banke su odobrile skoro pet milijardi evra kredita, a u strukturi apsolutno dominiraju nenamjenski potrošački krediti, podaci su Centralne banke BiH.

Iznosi ovih kredita već godinama su u porastu, pa je tako ove godine ukupna suma kredita od januara do kraja juna veća za oko 200 miliona evra u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Centralne banke BiH, od januara do juna je odobreno oko 4,9 milijardi evra kredita stanovništvu, a više od 75 odsto tih zajmova su potrošački nenamjenski kraditi, dok je svega 19 odsto stambenih kredita.

Sve to, upozravaju ekonomisti, svjedoči o kreditiranju potrošnje, ili narodski rečeno o preživaljavanju na kredit.

I u anketama za medije, građani koji se zadužuju, priznaju da su primorani na to, jer su plate mizerne, pa je teško podmiriti čak i osnovne troškove. Tako, građani, međutim, ulaze u začarani krug, jer im je život još teži, kada uz tekuće troškove moraju još i vraćati kredit za unaprijed potrošeno.

Ekonomista Slaviša Raković je u izjavi za BHT ocijenio da u BiH priveda stagnira, a potrošnja se podstiče, čak i propisima, koji bankama olakšavaju plasiranje potrošačkih kredita za stanovništvo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO