Biznis

Milijarder nastavlja ulaganja: Mask gradi novu fabriku u Teksasu

Kompanija SpejsIks (SpaceXU), u vlasništvu Ilona Maska, gradi novu fabriku u Teksasu za svoju satelitsku širokopojasnu uslugu Starlink, prema objavljenom oglasu o radnim mjestima za inženjere, čime ovaj milijarder nastavlja sa ulaganjima u tu južnu američku državu.

Milijarder nastavlja ulaganja: Mask gradi novu fabriku u Teksasu
FOTO: BRITTA PEDERSEN/EPA

Mask, koji vodi nekoliko futurističkih kompanija, uključujući “Teslu”, Neuralink i Boring, preselio se u decemb ru iz iz Kalifornije u Loun Star Stejt (Teksas), da bi se usredsredio na novi pogon proizvođača električnih automobila i njegov poduhvat SpejsIks, prenosi Rojters.

Ekscentrični američki preduzetnik je objavio u utorak na Tviteru “stvaranje grada Starbejsa u Teksasu”, ne iznoseći dalje detalje.

U oglasu SpejsIksa o radnim mestima za inženjere u Starlinku navedeno je da se otvara “nov, moderan” proizvodni pogon u Ostonu, u Teksasu, kako bi se išlo u korak sa globalnom potražnjom.

Starlink planira mrežu od desetaka hiljada satelita u niskoj zemaljskoj orbiti koji bi pružali gobalno brzi internet.

Mask je ranije izjavio da će Starlink, čije je sjedište trenutno u Redmondu, u Vašingtonu, biti glavni izvor finansiranja njegovih daljih planova, kao što su razvoj rakete Staršip za putničke letove na Mjesec i eventualni pokušaj kolonizacije Marsa.