Gradovi

MILIONI POTROŠENI, RUPE OSTALE U Prijedoru se građani žale na loše puteve

Putevi i ulice u Prijedoru godinama su u lošem stanju, a samo je tokom prošle godine u njih uloženo nekoliko miliona maraka.

MILIONI POTROŠENI, RUPE OSTALE U Prijedoru se građani žale na loše puteve
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Ulica Majora Milana Tepića

Na puteve pune rupa upravo se najviše i žale Prijedorčani putem servisa 48 sati na zvaničnom sajtu grada Prijedora.

– Odlazim u rodno selo Božići svakodnevno, jer mi tu žive roditelji. Naravno kao i prošlih godina niti jedan kamion šljunka nije nasut, samo je grederom malo zagrebano čisto da se zamažu oči oko izbora – navedeno je u jednoj prijavi.

U drugoj prijavi građani navode da makadamski put u Ulici Metohijska u mjestu Orlovača već duži niz godina nije nasipan i da se stvara ogromno blato koje onemogućava mještanima kretanje.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Pećani

Na rupe se žale i mještani Donjih Garevaca, Palančišta, gradskog naselja Pećani, ali i velikog broja ostalih mjesta.

Novi vršilac dužnosti načelnika u Odjeljenju za saobraćaj i komunalne poslove Dragoslav Kabić najvio je da će ovih dana biti nasut put prema Donjim Garevcima i Miloševačka ulica, te da će biti zakrpljene udarne rupe.

FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR
FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR

– Riječ je o oštećenjima koja izazivaju dosta problema u funkcionisanju saobraćaja. U periodu smo kad još uvijek zbog vremenskih prilika nije predviđeno saniranje ulica, ali smo morali rješavati probleme koji su urgentni – rekao je Kabić.

Bez obzira na rupe, prethodna vlast je u puteve uložila milione maraka iz gradske kase.

Račanujaći podatke koji su dostupni na sajtu grada samo prošle godine na puteve je potrošeno oko tri miliona maraka.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Asfaltiran je put u naselju Janjića pumpa, a radovi za koje je izabrano preduzeće “Niskogradnja Marjanović” plaćeni su 66.388 KM sa porezom.

Put u mjestu Kerića brdo plaćen je 66.406 KM, a put Grabovac-Kozarac Kamičani 69.713. KM. Oba je asfaltiralo preduzeće „Prijedorputevi“.

U avgustu je „Niskogradnja Marjanović“ izabrana za izgradnju kanalizacije u naselju Janjića pumpa koja je koštala 62.595 KM, i asfaltiranje puta u ovom mjestu za koji je utrošeno 52.650 KM.

FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

U septembru je preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ izabrano za održavanje makadamskih puteva koje gradski budžet koštaju 851.467 KM.

Takođe, ovo preduzeće je izabrano i za održavanje puteva sa asfalnim kolovoznim zastorom za šta je iz gradske kase plaćeno 347.928 KM.

Trećeg novembra „Niskogradnja Marjanović“ je na tenderu izabrana za zimsko održavanje puteva, a to košta 157.950 KM.

Uoči izbora, u oktobru Gradska uprava raspisala je javni poziv za izgradnju i rekonstrukciju oko 20 puteva na području grada Prijedora.

Na ovaj poziv prijavilo se preduzeće “Niskogradnja Marjanović” i izabrano je četvrtog novembra, a svi radovi sa porezom koštaju 1.099.954 KM.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Iako je milione ulagala u puteve, gradska uprava je samo dva dana nakon ovog ugovora potpisala i ugovor o podizanju kredita u iznosu od 26.933 KM. Na ugovoru nije naznačeno za koju je namjenu kredit.

Na izborima u novembru DNS nije osvojio ponovo mjesto gradonačelnika. Međutim, Milenko Đaković koji još nije predao dužnost novom gradonačelniku iz SNSD, mijenja plan javnih nabavki, iako je to učinio i mjesec dana ranije, tačnije devetog novembra.

U izmijenjenoj i dopunjenoj odluci je navedeno da će za sanciju putne infrastrukture biti potrebno do februara 667.929 KM, a za izvođenje dodatnih radova do decembra je za dva različita ugovora potrebno platiti 219.889 i 120.800 KM.

Potom je trećeg decembra Đaković potpisao obavještenje da će “Prijedorputevi” izvršiti dodatne radove u Ulici Zmaj Jovina u Čirkin Polju, ali nije navedeno koliko koštaju radovi u ovoj ulici koja je asfaltirana.

Isti dan potpisao je obavještenje da će grad potpisati i sa preduzećem “Niskogradnja Marjanović” ugovor za izgradnju puteva, ali nije navedeno gdje je put i koliko košta.

I dok je veliki broj naselja zbog izbora dobijao asfalt, jedna ulica je ostala bez njega. To je Ulica “Nikole Luketića” u Čirkin Polju.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

U njoj je asfalt skinut početkom novembra i mještani i sada nakon tri mjeseca hodaja po makadamu. Iz Gradske uprave su ranije poručili da će ova ulica biti asfaltirana nakon izgradnje vodovoda koja u toku.

Prihvati notifikacije