Politika

„NAPRAVILI KARIJERE NA NAŠIM PATNJAMA“ Dodik opleo po Obrajanu i poručio da je BiH nemoguća kakvu je žele Amerikanci  

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da status Srpske ne zavisi od američkih zvaničnika, i da su pojedinci poput pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O`Brajana  umislili da mogu kreirati stanje u BiH, te naveo da je upravo takva BiH nemoguća i neodrživa i da se potezi pojedinaca mogu smatrati terorizmom.

„NAPRAVILI KARIJERE NA NAŠIM PATNJAMA“ Dodik opleo po Obrajanu i poručio da je BiH nemoguća kakvu je žele Amerikanci  
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Negova izjava je kršenje svih međunarodnih normi. Prije svega rezolucije Ujedinjenih nacija gdje narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, pa do evropskih i drugih konvencija koji su sastavni dio Ustava BiH. To njima kaubojima ne znači ništa. To je jedna generacija koja je napravila karijere na našoj patnji – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući nastup O`Brajana u američkom Kongresu gdje je optuživao predsjednika Srpske, pravdao uvedene sankcije i govorio da nije moguće razdruživanje u BiH.

Dodik kaže da o namjerama Amerikanaca najviše govori činjenica da su prvo u BiH kreirali rat pa se onda nametnuli kao posrednici, da bi trideset godina u kontinuitetu mešetarili ovim prostorima.

– Takav je i O`Brajan i ambasador u BiH Majkl Marfi koji su nekada bili posmatrači kod državnih sekretara a sada misle da imaju pravo da lažno tumače stanje u BiH. Zamislite nekog ko laže u Kongresu. Mislili smo da to nije moguće. Iznosio je i neutemeljene tvrdnje u vezi sa sankcijama – naveo je Dodik.

Takva BiH, koju takvi grade je neodrživa i nemoguća, poručio je Dodik i dodao da na svu sreću ništa ne zavisi od O`Brajana i Marfija, već od naroda i izabranih zvaničnika u Srpskoj.

Pročitajte još

– Vi i u Banjaluci imate jednog koji ide po bankama i prijeti im da će imati problem ako sarađuju s Vladom Republike Srpske. Njemu treba zabraniti da se kreće po gradu, što ćemo vjerovatno i uraditi – istakao je Dodik.

Naglasio je da on pokušava podrivati sistem Republike Srpske te je kao takav nepoželjan ovdje, a Dodik je i rekao da se to može smatrati terorizmom.

Zamislite vi da se o jednom Miloradu Dodiku priča u američkom Kongresu. Pa to i nije tako loše, bez obzira na konotaciju. Zamislite one plaćene kongresmene koji postavljaju pitanja muslimanskom lobisti O`Brajanu. Kada je boravio u Sarajevu sastajao se samo sa muslimanima. On je njima dao zadatke – rekao je Dodik.

Dodik kaže da je O`Brajan u Sarajevu ohrabrivao muslimane i govorio da nemaju čega da se plaše u svojim namjerama i da SAD stoje iza njih.

– Rekao je da će SAD srediti Dodika. Ostaje žal da se velike Sjedinjene Američke Države na ovaj lažan način bave pitanjima ovdje i kao alat koriste prijetnje i ucjene – zaključio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu