Kultura

Milorad Milinković, reditelj: “Što se bore misli moje” je najbolji film koji sam do sada napravio

Reditelj Milorad Milinković je ovih dana promovisao istorijski triler „Što se bore misli moje“, posvećen Knezu Mihajlu Obrenoviću i njegovoj tragičnoj pogibiji.

Milorad Milinković
FOTO: VLADIMIR ĐURIĆ ĐURA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Milinković je tvorac nekoliko kultnih filmova kao što su „Mrtav ladan“, „Čitulja za Eskobara“, „Zduhač“ i „Peti leptir“.

Najnoviji film je radio tri godine.

– Smatram da je ovo moj najbolji film do sada, beskrajno sam zadovoljan. Ovo jeste istorijsko-politički triler vezan za posljednje dane pred atentat 1868. godine na Kneza Mihajla Obrenovića. Ima tu i ljubavne drame, jer je Mihajlo bio zaljubljen u svoju rođaku, kojoj je posvetio jednu od svojih pjesama pod nazivom „Što se bore misli moje“. Upravo ovaj naslov metaforično upućuje na sve komplikovane dileme koje je Mihajlo imao u svom životu. On je pokušavao da napravi balkanski savez, da otjera Turke iz Srbije i sa Balkana. To će se sve odložiti njegovom smrću za 44 godine – priča Milinković za Srpskainfo.

Film otkriva krupnu zavjeru koja je dovela do atentata, čak pokušava da ukaže ko su bili mogući nalogodavci.

–  Mihajlo je bio prava evropska moderna ličnost, govorio je pet jezika tečno, svirao klavir, pisao pjesme. Sagradio je Narodno pozorište. Bio je jedan od najobrazovanijih vladara svog doba u čitavoj Evropi. On je uspio da potisne tursku vojsku zauvijek iz Srbije. Bio je naivan jer je mislio da će ga zbog toga Srbi obožavati i da niko neće dići ruku na njega. Sve je to uradio diplomatskim putem, bez kapi prolivene krvi. U ono vrijeme to je bilo nekakvo super čudo. Ovaj film sve to pokazuje. Milim da će svako ko pogleda ovaj film znati mnogo više o jednom segmentu naše istorije. Zna se ko su bili izvršioci atentata, ali se ne zna ko su bili nalogodavci. Mi smo sebi dali za pravo da logičnim razmišljanjem ukažemo ko su bili nalogodavci. Film je bio relativno skup za naše uslove, ali je rezultat prevazišao očekivanja. U kinematografiji zaista mnogo nedostaju filmovi o važnim ličnostima naše istorije. Volio bih da nastavim da radim filmove baš ovakvog tipa – ističe Milinković.

Pročitajte još

Film je napravljen istorijski tačno, prema bogatoj građi o samom atentatu.

– Postoji mali broj scena u filmu koje su dio čiste fikcije, jer svako umjetničko djelo mora da bude malo domaštano. Ali sve je vrlo realno. Ovaj film razbija predrasudu o Srbiji u doba Obrenovića, kojom su vladale „svinjarske dinastije“. Niti su to bili nepismeni ljudi, niti je dvor bio u blatu. Mihajlo Obrenović je ozbiljno držao do kulture. Film je krenuo u Srbiji i Crnoj Gori, a u BiH i Republici Srpskoj kreće od 1 oktobra – kaže Milinković.

Uskoro počinje snimanje nove serije, koja se zove „Sumpor“.

– Da, krećemo s radom na seriji od devet epizoda. Biće to pravi istorijski triler. Radnja se dešava dvadeset godina od atentata na Mihajla Obrenovića. Vrijeme kada kralj Milan Karađorđević abdicira u korist maloljetnog sina Aleksandra. Radikali preuzimaju vlast. Inače, radnja je čist triler, u stilu Borisa Akunjina. Moj drug Dragoljub Stojković je napisao scenario zajedno sa mnom, kao uostalom i za film „Što se bore misli moje“. Mislim da imamo uzbudljivu priču i radujem se snimanju koje će potrajati do marta iduće godine – otkriva reditelj.

Milinković je poznat i svom učešću u kvizu “Potjera”.

– Nastaviću paralelno da snimam emisije kviza. U julu smo snimili emisije za cijelu sezonu. Do sljedećeg jula će se emitovati i ja sam regularno u ulozi tragača. Znam koliko ljudi vole taj kviz i srećan sam što učestvujem u takvom projektu – kaže na kraju Milorad Milinković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije