Banjaluka

Milunović: Do 7. februara završiti spomen-obilježje za žrtve genocida i ustaškog pokolja Srba u Drakuliću

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na današnjem sastanku u usaglašeno da treba što prije stvoriti uslove za podizanje spomen-obilježja za 2.315 žrtava genocida i ustaškog pokolja Srba u Drakuliću i okolnim naseljima kako bi radovi bili završeni do naredne godišnjice 7. februara.

Milunović: Do 7. februara završiti spomen-obilježje za žrtve genocida i ustaškog pokolja Srba u Drakuliću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Milunović je naveo da nije predviđena rekonstrukcija postojećeg spomenika, te da je plan da se do tog datuma učini sve da se posmrtni ostaci izmjeste u kriptu u okviru spomen-crkve koja se tu nalazi, gdje će biti i spomen-soba sa predmetima žrtava pronađeni prilikom iskopavanja.

Pošto kosti preminulih na ovom području nisu nikada osveštane, a žrtve nisu sahranjene prema pravoslavnim običajima, neophodno je da Srpska pravoslavna crkva preduzme sve da se to ispravi, te posmrtni ostaci premjeste u kriptu – rekao je novinarima Milunović, nakon sastanka sa predstavnicima grada Banjaluka, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, Republičkog sekretarijata za vjere, te Srpske pravoslavne crkve.

Milunović je naveo da će 70 odsto radova, koji će koštati oko 100.000 KM, finansirati resorno ministarstvo, a grad Banjaluka 30 odsto.

– Radovi kreću čim se završe sve neophodne procedure, po skraćenom postupku, jer ne možemo dozvoliti da nas administrativni poslovi spriječe u realizaciji ovog projekta – rekao je Milunović.

On je naveo da su se ispod sadašnje spomen-kosturnice, koja je već u ruševnom stanju, pojavile i podzemne vode koje su ugrozile posmrtne ostatke stradalih 1942. godine.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka Dragomir Keserović rekao je da je spomenik u Drakuliću u veoma teškom i ruševnom stanju, te da je dogovoreno da sve relevantne institucije što prije preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi ovo spomen-područje početkom naredne godine dobilo izgled primjeren veličini žrtava ovog područja.

– Nemamo alternativu i treba da prevaziđemo sve kako bismo ovo realizovali jer je to projekat Republike Srpske – rekao je Keserović.