Društvo

MILUNOVIĆ POLOŽIO VIJENAC U POLIKASTRU "Na Solunskom frontu je okončana dugogodišnja patnja srpskog naroda"

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović položio je danas vijenac na spomenik silama saveznicama u Polikastru u okviru obilježavanja 104 godine od proboja Solunskog fronta.

MILUNOVIĆ POLOŽIO VIJENAC U POLIKASTRU "Na Solunskom frontu je okončana dugogodišnja patnja srpskog naroda"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Milunović je rekao Srni da je proboj Solunskog fronta od višestrukog značaja, jer je time okončan Prvi svjetski rat i dugogodišnja patnja i ropstvo srpskog naroda.

Pročitajte još

– Prekinuta je jedna gorka istorijska činjenica da su Srbi sa one strane Drine bili mobilisani u Austrougarsku vojsku u čijim su redovima bili poslati i na Rusiju i na Srbiju – rekao je Milunović.

On je istakao da su mnogi koji su bili mobilisani, nažalost, povrijeđivali sebe, dezertirali, pa čak i izvršili samoubistvo samo da ne bi išli na svoju braću.

Prema njegovim riječima, srpska vojska je tada brojala oko 150.000 vojnika, među kojima je bilo i 25.000 dobrovoljaca iz srpskih krajeva van Srbije.

– Od tih 25.000 računa se da je oko 15.000 dobrovoljaca bilo iz krajeva sa prostora Republike Srpske i BiH – dodao je Milunović.

Milunović je naglasio da su mnogi gradovi i opštine sačuvali podatke o dobrovoljcima, te da Kozarska Dubica ima spisak od 301 dobrovoljca koji je učestvovao u proboju Solunskog fronta.

– Karakteristična je sudbina porodice Banjaca, jer je jedan član ove porodice bio zarobljen od strane srpske vojske, drugi od ruske vojske, a treći je iz Amerike preko Japana stigao u Solun i oni su spoznali da su u istom stroju tek na prozivci u Solunu prije proboja fronta – naveo je Milunović.

On smatra da Republika Srpska mora voditi računa kada je riječ o spoljnoj politici i kojim vojno-političkim, geografskim i državnim savezima pripada, kako se ne bi ponovila sudbina mobilisanih Srba koji su poslati na svoju braću.

Milunović je juče prisustvovao komemorativnoj svečanosti i na srpskom Vojnom groblju Zejtinlik kod Soluna položio vijenac u ime Vlade Srpske.

On je podsjetio da je proboj Solunskog fronta bio jedna od najvećih operacija u Prvom svjetskom ratu i da je rezultat te operacije, u kojoj je najvažniju ulogu imala srpska vojska, bio kapitulacija Bugarske i Austrougarske, oslobođenje Srbije i potpisivanje primirja između saveznika i NJemačke 11. novembra 1918. godine.

Srpska vojska je pokazala veliko herojstvo u ovoj velikoj bici, Solunski front zvanično je probijen 15. i 16. septembra i otvoren je put za Tikvešku dolinu i dalje prema Srbiji. 

Prihvati notifikacije