Kultura

MINIMALAN RIZIK Naučnici dokazali da se u koncertnim dvoranama ne širi zaraza

Naučno istraživanje, drugo po redu koje je sprovedeno u Njemačkoj, pokazalo je kako postoji minimalni rizik od prenosa virusa Covid-19 u zatvorenom koncertnom prostoru.

MINIMALAN RIZIK Naučnici dokazali da se u koncertnim dvoranama ne širi zaraza
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Studija koja se odvijala u dortmundskom “Konzerthausu” sa 1500 sjedišta, sprovodila se tokom tri dana u januaru kako bi se analiziralo kretanje čestica u vazduhu u zatvorenom okruženju.

Pod vodstvom Instituta “Fraunhofer Heinrich Hertz”, a uz podršku Njemačke savezne agencije za okolinu, u studiji se vidjelo kako naučnici koriste visokotehnološku lutku za simulaciju ljudskog disanja.

Tim koji je sproveo istraživanje je zaključio da se rizik od zaraze “prenosom aerosola može gotovo isključiti”, pod uslovom da mjesto ima dovoljno svježeg vazduha i da svi prisutni nose maske za lice.

– Koncertne dvorane i pozorišta nisu mjesta zaraze – rekao je doktor Rafel fon Hoensbreh (Raphael von Hoensbroech), direktor dvorane.

– Posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo je da politici treba naučno čvrsta osnova za donošenje odluka. Svojom studijom želimo osigurati da koncertne dvorane i pozorišta mogu ponovo primiti dovoljno publike kada se otvore – rekao je on.

Iako studija pruža samo konkretne rezultate za događaj u “Konzerthausu”, naučnici kažu da se rezultati mogu primijeniti na mjestima slične veličine – iako se preporučuje da rade sa smanjenim kapacitetom.

Otkrića slijede nakon posebnog eksperimenta Univerziteta Hal prošlog ljeta, u kojem su fanovi muzike prisustvovali na tri uzastopna koncerta njemačkog pop pjevača Tima Benceka (Tim Bendzk) u avgustu.

Prvo istraživanje pokazalo je da je prenos “nizak” sve dok publika slijedi tačne higijenske preporuke i ograničenje kapaciteta mjesta održavanja, uz dobru ventilaciju.

Prvi od tri koncerta simulirao je tipični predpandemijski događaj, bez primijenjenih sigurnosnih mjera. Drugi je uključivao veću higijenu i određeno socijalno distanciranje, dok je treći imao pola kapaciteta, tj. svaka prisutna osoba stajala je na metar i po udaljenosti.

– Nema argumenata da se ne održi takav koncert. Rizik od zaraze vrlo je nizak – rekao je jedan od istraživača tima, doktor Mikael Gekle (Michael Gekle).

Utvrđeno je da je ventilacija presudan faktor u ograničavanju širenja COVID-19, zaključilo je istraživanje.

U međuvremenu, londonski “The 100 Club”, kasnije ovog mjeseca, trebalo bi da uspostavi novi sistem ventilacije čiji je cilj uništiti 99,99% opasnih patogena u vazduhu, poput korona virusa, piše Bosonoga.