Hronika

Ministar naredio inspekciju u KPZ Banjaluka: Nakon samoubistva osuđenika utvrđuju da li je bilo propusta u radu

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović, naredio je da se obavi vanredni inspekcijski nadzor u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka nakon samoubistva osuđenika Zdravka Milanovića (61), potvrdili su portalu Srpskainfo u resornom ministarstvu.

Ministar naredio inspekciju u KPZ Banjaluka: Nakon samoubistva osuđenika utvrđuju da li je bilo propusta u radu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske je izdao naredbu načelniku Odeljenja za nadzor nad radom kaznenih i vaspitno-popravnih ustanova da izvrši vanredni inspekcijski nadzor u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, u vezi samoubistva pritvorenog lica, Zdravka Milanovića, u pritvorskoj ćeliji ove ustanove – izjavila je za Srpskainfo Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodala je da je načelniku Odjeljenja za nadzor nad radom kaznenih i vaspitno-popravnih ustanova određeno da vanredni inspekcijski nadzor izvrši 4. aprila.

Zdravko Milanović (61) objesio se u petak ujutro u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka. U vrijeme samoubistva Milanovića u ćeliji banjalučkog zatvora bila su još dva pritvorenika.

Inspekcijski nadzor u banjalučkom zatvoru, između ostalog, trebao bi odgovoriti na pitanje da li su nadležne službe u zatvoru napravile propuste koje su omogućile osuđeniku da izvrši samoubistvo i tako ne odsluži pravosnažnu kaznu zbog teškog krivičnog djela koje je izvršio nad svojom suprugom.

Izvor Srpskainfa iz pravosuđa RS otkrio je da je Milanović vezao čaršaf za poprečnu rešetku u ćeliji.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

– Da nije bilo ove rešetke, samoubistvo bi bilo teže izvršiti u ćeliji, posebno ako su u njoj bila još dva pritvorenika – naveo je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

Pritvorenik iz ćelije izjavio je istražiocima da je oko 3.30 ujutro otišao do kupatila i da je u kritično vrijeme vidio Milanovića da mirno leži u svom krevetu.

Pročitajte još

Uviđaj na mjestu samoubistva, kojim je rukovodio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, utvrdio je da nema tragova nasilja ili nekih drugih dokaza koji bi ukazali da se radilo krivičnom djelu, te je slučaj zaključen kao samoubistvo. Međutim, da li je u konkretnom slučaju bilo propusta u radu i čijih konkretnom utvrdiće vanredni inspekcijski nadzor u KPZ Banjaluka.

Osuđeni Milanović je ostavio oproštajno pismo porodici.

Milanović je nedavno pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge, koje se dogodilo u martu prošle godine u Čardačanima kod Laktaša.

Milanović je u suprugu pucao 15. marta prošle godine oko 23 sata u porodičnoj kući. Prvo je uzeo lovačku pušku, a zatim je otišao u spavaću sobu gdje se nalazila nesrećna žena, te joj naredio da ustane iz kreveta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kada je Nevenka to učinila, cijev puške je usmjerio prema njoj. Pokušavajući da se odbrani, ona je svojom rukom uhvatila za cijev puške i gurnula je prema gore. Milanović je u tom trenutku u njenom pravcu ispalio metak koji ju je pogodio u tijelo – navodi se u presudi.

Žena je pogođena u lijevo rame i nadlakticu.

Milanović je potom gurnuo suprugu, a kada je ona pala na pod ponovo je prema njoj usmjerio oružje, pokušavajući da usta cijevi prisloni na njenu glavu.

U pokušaju da se odbrani Nevenka je ponovo odgurnula cijev, a Milanović je ispalio još jedan hitac koji ju je pogodio u lijevu stranu grudnog koša. Nesrećna Nevenka pogođena je sa ukupno 120 kuglica sačme.

Uviđaj

Zdravko Milanović je iskoristio čaršaf kako bi izvršio samoubistvo. On je čaršaf vezao za poprečnu rešetku u ćeliji u vrijeme kada su druga dvojica pritvorenika iz njegove ćelija spavala, te izvršio samoubistvo.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjavio je za Srpskainfo da je obavljen uviđaj na mjestu pronalaska beživotnog tijela. Ovom uviđaju prisustvovao je, kako navodi tužilac, ljekar mrtvozornik, koji je utvrdio da nema tragova krivičnog djela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije