Društvo

MINISTAR UVJERAVA Nezaposleni neće ostati bez osiguranja ako se u FZO jave prije ISTEKA ROKA

Pozivam sve građane koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS da se ovih dana jave u filijale i kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, da dobiju adekvatne savjete o tome šta treba i na koji način da urade da regulišu zdravstveno osiguranje nakon izmjena propisa u ovom oblasti, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

MINISTAR UVJERAVA Nezaposleni neće ostati bez osiguranja ako se u FZO jave prije ISTEKA ROKA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Rok da se to uradi je 29. februar i mislim da ima dovoljno vremena i prostora da se po filijalama prijave ljude, te da dobiju rješenje na osnovu kojeg će se znati po kojem osnovu će ubuduće ostvarivati zdravstveno osiguranje. Svaka novina dovodi do određenog nepoznavanja i možda nekih poteškoća, ali ne vjerujem da će u ovom slučaju biti velikih problema – kaže Šeranić za Srpskainfo, nakon što od 1. januara nezaposlenost i prijava na Zavod za zapošljavanje više nisu osnov po kojem neko može imati zdravstveno osiguranje u RS.

Pročitajte još

Nezaposleni će, ističe, steći pravo definisano zakonom i ne bi niko trebalo da ostane bez zdravstvenog osiguranja, ukoliko se javi Fondu zdravstvenog osiguranja u navedenom roku, uvjerava ministar.

Po njegovim riječima, to je važno i za ministarstvo i Fond koji će sada dobiti jasne podatke o kategorijama stanovnika za koje se ne uplaćuju doprinosi, pa zdravstveno osiguranje ide na teret budžeta republike.

Time će, dodaje, i sam Fond moći adekvatno da planira svoje funkcionisanje po pitanju izdvajanja za zdravstveno osiguranje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu